Bodku za 22. ročníkom spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok dá až v nedeľu večer odovzdanie víťaznej trofeje a medailí hádzanárkam MŠK Iuventa Michalovce za celkové prvenstvo v MOL lige. Tie však predtým budú aktérkami šlágra nadstavby o majstra Slovenska. Ich súperom bude od 17.00 h (aj v priamom prenose na RTVS :Šport i Niké TV) tradičný rival z ostatných sezón HC DAC Dunajská Streda, ktorý v uplynulom ročníku obral Zemplínčanky o titul národných šampiónok.

"Určite je to jeden z najdôležitejších zápasov, i keď predpokladám, že ešte ani Šaľa nepovedala posledné slovo a môže prekvapiť. Dúfam však, že nie nás... Súboj s Dunajskou Stredou je však z hľadiska boja o titul veľmi podstatný. Určite chceme doma vyhrať a úspešne vstúpiť do nadstavby, s ktorou nemá ani jeden tím skúsenosti a môže to byť zradné. Isté je, že každý gól bude dôležitý. Na to musia byť hráčky pripravené a hrať až do konca. Dúfam, že to napriek nabitému programu zvládneme v zdraví a úspešne," uviedla športová riaditeľka Iuventa Helena Aspridu.

V aktuálnej sezónne pôjde o štvrtý vzájomný duel. V dvoch - doma v MOL lige 31:27 a na neutrálnej trnavskej pôde vo finále Slovenského pohára 27:23 uspeli Michalovčanky, ale v úvode ligovej súťaže sa presadili hráčky DAC (31:28), ktoré sú doteraz jediným premožiteľom Iuventy nielen na domácej, ale i európskej scéne.

"Jednoznačne, vnímame to ako zásadný duel. Nehovorím, že rozhodne o všetkom, lebo sa ešte bude hrať aj v Dunajskej Strede. Iuventa má však tak silný tím, že bez ohľadu na nedeľňajší výsledok nebude rozhodnuté, kým sa neodohrajú všetky zápasy. Z nášho pohľadu nielen domáca odveta, ale aj súboj v Šali," upozornil prezident HC DAC Zoltán Horváth.

Pre hádzanárky zo Žitného ostrova to bude druhé vystúpenie v nadstavbe, na úvod si poradili so Šaľou 36:31. Pre Iuventu to bude premiéra v novom formáte vyvrcholenia boja o titul. "Jej hráčky sú však vďaka úspešnému európskemu ťaženiu v takom zápasovom tempe, že to môže byť ich výhoda. Gratulujem michalovskému klubu k historickému úspechu. Teší ma, že sa v Európskom pohári dostal tak ďaleko a držím palce, že to dotiahne až do konca. Pevne veríme, že v nedeľu to bude vyrovnaný súboj a dobrá hádzaná."

Dunajskostredská výprava sa na východ SR vydá až v deň zápasu. Oproti minulosti, keď cestovali vopred, urobili zmenu. Uvidíme, či sa to odzrkadlí aj na výsledku. Hrať nebude zranená Kristína Pastorková, zo súboja so Šaľou má zranený malíček ďalšia pivotka Lígia Costa Maia da Silvová. "Je to určitý hendikep. Dúfame, že bude môcť nastúpiť. V návratovom móde je po zranení aj Erika Rajnohová. Ostatné hráčky by mali byť v poriadku," dodal Horváth.

Dôležitosť šlágra a jeho výsledku zvýrazňuje skutočnosť, že v prípade rovnosti bodov dvoch a viacerých družstiev po odohratí nadstavbovej časti sa pri vzájomných zápasoch sa zohľadňujú všetky duely daných družstiev, teda aj zo základnej časti i v nadstavby.

Tabuľka:
1. Dunajská Streda 1 1 0 0 36:31 2
2. Šaľa 1 0 0 1 31:36 0
Michalovce ešte nehrali.

Zostávajúci program nadstavbovej časti o majstra SR v hádzanej žien 2023/2024:

2. kolo:
nedeľa 5. 5.: 17.00 h Iuventa Michalovce - HC DAC Dunajská Streda, voľno - HK Slovan Duslo Šaľa

3. kolo: 
streda 8. 5.: 18.00 h HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce, HC DAC Dunajská Streda - voľno

4. kolo:
sobota 11. 5.: 17.15 h HK Slovan Duslo Šaľa - HC DAC Dunajská Streda, voľno - Iuventa Michalovce

5. kolo:
streda 15. 5.: 18.00 h HC DAC Dunajská Streda - Iuventa Michalovce, HK Slovan Duslo Šaľa - voľno

6. kolo:
???: Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa, voľno - HC DAC Dunajská Streda

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk