Vydarený vstup do sezóny zažívajú hádzanári maďarského Ferencvárosu Budapešť. Po štyroch kolách najvyššej maďarskej súťaže mužov majú na konte len víťazstvá, keď postupne zdolali Sport36-Komló (26:25), vonku Váci KSE (24:21), Grundfos Tatabánya KC (32:31) a vonku Mezőkövesdi KC (27:21). Zásluhu na doterajšej stopercentnej bilancii majú aj dvaja Slováci v kádri zeleno-bielych.

"Treba povedať, že nám prialo vyžrebovanie. Najťažší zápas bol s Tatabányou, proti ktorej sme prekvapili. Má nabitý káder a nikto nečakal, že si s ňou poradíme. Išlo nám to najmä v útoku, dať 32 gólov Grundfosu sa nepodarí každý deň. Pokiaľ ide o ostatné stretnutia, tak sme dúfali, že tie vyhráme. Stretli sme sa v nich s tímami Vácu a Mezőkövesdu, ktoré by mali bojovať skôr o udržanie. Na pôde súperov je to však vždy náročné a som rád, že sme to zvládli. Na úvod sezóny nás čakalo Komló, proti ktorému sme potvrdili úlohu favorita. Hoci sme viedli už aj o osem gólov, napokon sme zvíťazili jednogólovým rozdielom," povedal pre agentúru SITA brankár Žernovič, ktorý by so spoluhráčmi rád ešte predĺžil úspešnú sériu. "Teraz sa predstavíme proti Orosháze, čo je tiež hrateľný protivník. Verím, že si našu bilanciu vylepšíme na päť výhier."

Kľúčom k úspechu FTC-HungaroControl je pevná defenzíva, o čom svedčí počet inkasovaných gólov v jednotlivých dueloch - dvakrát 21, raz 25. Výnimkou bol len súboj s Tatabányou (31). "Určite je to tak. Na obrane si zakladáme. Keď prekvapíme v útoku ako proti Tatabányi, o to viac si to ceníme. Paradoxne, tam nám to v obrane až tak nešlo. Ale áno, vzadu to 'bijeme' a zatiaľ nám to vychádza," prezradil považskobystrický odchovanec, na ktorého adresu odznievajú slová chvály. Aj naposledy počas víkendu sa na klubovom webe objavili vyjadrenia ako skvele chytajúci Žernovič a fantastická obrana.

"V uplynulej sezóne som tvoril vyrovnanú dvojičku s Radem Mijatovičom. Teraz som sa dostal do pozície jednotky. Cítim to tak a aj tréner to otvorene povedal, že mám byť ten, kto potiahne družstvo. Zatiaľ nám to prinieslo štyri víťazstvá, ktoré však nie sú len mojou zásluhou, ale podieľal sa na nich celý tím. Najmä pri dueloch vonku sa mi však darilo. Uvidíme, čo ďalej. Ešte je len začiatok sezóny, dúfam, že nám to vydrží," zaželal si 28-ročný gólman.

Ferencváros, siedmy tím ligovej tabuľky zo sezóny 2018/2019, momentálne figuruje na 3. mieste ako jeden z troch klubov bez prehry. Okrem neho nenašli zatiaľ premožiteľa už len veľkokluby Veszprém a Szeged. "V porovnaní s minulou sezónou sme si nedali žiadne konkrétne ciele, čo je z môjho pohľadu dobré, lebo nie sme pod tlakom a pomôže nám to psychicky. V uplynulom ročníku sme chceli skončiť niekde na 3. - 6. mieste, veľa sa o tom hovorilo, že musíme...Teraz sme si povedali, že začneme a uvidíme, čo to dá. Získali sme zlaté body proti Tatabányi. Keď si nedáme pozor, môžeme ich ľahko stratiť. Dúfam však, že sa vyhneme bojom o záchranu a budeme sa snažiť priblížiť k 6. pozícii," priblížil ambície svojho družstva Žernovič.

Podiel na priaznivých výsledkoch klubu z maďarskej metropoly má aj ďalší slovenský reprezentant Jakub Mikita, ktorý sa vrátil do FTC v lete. Po zdravotných problémoch v uplynulom období je takpovediac späť. V kvalitnej ligovej súťaži predvádza zodpovedné a spoľahlivé výkony. Zatiaľ dosiahol 6 gólov.

"Kubo dobre naskočil. Je to univerzál, ktorý dokáže zahrať na akomkoľvek poste spojkového radu. Minule nahradil jedného obranára, keďže dobre blokuje, ale zaskočí aj v útoku. Jeho príchod nám pomohol, hrá v dobrej forme a môže nastúpiť tam, kde treba," poznamenal na adresu svojho spoluhráča a krajana Žernovič, ktorý sa už teší aj do reprezentácie: "Musíme ďalej pracovať. V januári máme pred sebou jasný cieľ, ktorým je postup z I. fázy kvalifikácie MS 2021. Som rád, že som opäť dostal dôveru od trénera Petra Kukučku. Dúfam, že sa nám bude dariť."



 

Autor: SITA, Foto: https://www.facebook.com/ftckezilabda/