Draho zaplatil švajčiarsky hádzanársky klub DHB Rotweiss Thun za nedávne vyradenie v domácej pohárovej súťaži. V stretnutí šesťnásťfinále proti vicemajstrovi LG Zug prišiel nielen o svoju najlepšiu strelkyňu, ale aj o top kanonierku celej ligovej súťaže vo Švajčiarku. Slovenská opora družstva Lucia Weibelová sa na domácej palubovke vážne zranila. Tridsaťšesťročná spojka musela opustiť hraciu plochu už v úvode zápasu, v ktorom jej spoluhráčky napokon podľahli favoritovi 26:31 (14:18).

Nešťastný okamih pre Weibelovú prišiel v 11. minúte, keď ju brankárka Zugu Sybille Schererová nedovolene zastavila. Za faul dostala dvojminútový trest, v prospech Thunu nariadili pokutový hod, ale Slovenka doplatila na tento zákrok zranením, ktoré jej neumožnilo pokračovať v hre. Dovtedy stihla zaťažiť konto súpera dvoma gólmi, z toho sa raz presadila z pokutového hodu. "Celé sa to udialo pri rýchlom protiútoku. Doplatila som na faul protihráčky, po ktorom som, žiaľ, musela ísť do nemocnice," prezradila pre agentúru SITA Weibelová, ktorá absolvovala v nemocnici ďalšie vyšetrenia. Ich výsledky neboli optimistické. "Mám roztrhnutý predný skrížený väz v pravom kolene a natrhnutý meniskus," opísala svoje zranenie Weibelová, ktorá má už za sebou aj chirurgický zákrok: "Operovali ma v Sonnenhof Spital v Berne."

Lucia Weibelová pôsobí v tíme DHB Rotweiss od leta 2017, v uplynulom ročníku sa stala s 213 gólmi najlepšou kanonierkou najvyššej švajčiarskej súťaže a ocenenie si prevzala na júnovom podujatí Swiss Handball Awards. V aktuálnej sezóne má na konte 41 presných zásahov, okrem dvoch už spomenutých pohárových aj 39 ligových, vďaka čomu je opäť na čele poradia strelkýň. V štyroch jednotlivých vystúpeniach v súťaži SPL1 nedala menej ako 9 gólov. Proti GS Amicitia Zürich skórovala deväťkrát, konto družstva Yellow Winterthur zaťažila jedenásťkrát, Zugu dala deväť gólov a HV Herzogenbuchsee rovných desať.

Aj na predchádzajúcich pôsobiskách patrila k hráčkam, ktoré sa pomerne často zapisovali do streleckej listiny. V drese Thunu má však obdivuhodnú streleckú fazónu, súčasné pôsobisko jej vyhovuje. "Áno, švajčiarska liga mi herne sedí. Pôsobím tu už tretiu sezónu, hrávam pravidelne. Žiaľ, teraz ma zastavilo zranenie. V podstate som stihla len začiatok novej sezóny, keďže som odohrala len štyri majstrovské zápasy v lige a potom jeden vo Švajčiarskom pohári. Aj celkovo som tu veľmi spokojná. Ľudia sú veľmi milí a pracovití. Príroda je úžasná, vo voľnom čase chodím rada do hôr a v zime lyžujem. Na Alpy sa neviem vynadívať," pochvaľuje si mladšia zo sestier Weibelových (staršia Andrea Czanik je bývalou reprezentantkou SR, pozn.), ktorá by mohla poradiť trénerovi národného tímu SR Pavlovi Streicherovi, ako na švajčiarske brankárky, keďže hádzanárky krajiny helvétskeho kríža sú súperkami Sloveniek v kvalifikácii ME 2020. A práve Švajčiarky budú ich najbližšími protivníčkami v rámci 4. skupiny, v ktorej sú oba tímy zatiaľ bez bodu. Vzájomný dvojzápas ich čaká v marci 2020. "Myslím si, že ak dievčatá budú hrať tak, ako proti Ruskám, tak to budú mať so švajčiarskym družstvom náročné. Každopádne to môže byť zaujímavá konfrontácia," tvrdí sympatická Slovenka.

Lucia Weibelová pred príchodom do Thunu hrávala za nemecké kluby DJK/MJC Trier, TSG Ober-Eschbach. Žilinská rodáčka predtým pôsobila v nórskom Molde HK. Dlhé roky bola doma v Šali, okrem Slovana Duslo mala angažmány aj v Iuvente Michalovce a ŠKP Piccard Senec.

Autor: SITA, Foto: Raphael Moser, Berner Zeitung