Slovenskej hádzanej robili na medzinárodnej scéne aj v minulosti dobré meno rozhodcovia. Pokračovať v tejto tradícii budú môcť už nielen na európskej, ale aj svetovej úrovni aj Andrej Budzák s Michalom Záhradníkom, ktorí sa stali rozhodcami Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF). Oficiálne potvrdenie tejto skutočnosti prišlo z bazilejského sídla IHF v uplynulých dňoch. Oboch arbitrov sme v tejto súvislosti vyspovedali v rozhovore pre slovakhandball.sk.

Ako ste prijali správu, že IHF vás zaradila na svoju listinu rozhodcov v sezóne 2022/2023?
"Tešíme sa, že je to konečne oficiálne."

Môžete pre fanúšikov hádzanej vysvetliť, čo to v praxi pre vás znamená?
"V praxi to znamená, že teraz môžeme byť nominovaní Medzinárodnou hádzanárskou federáciou na akékoľvek podujatie, kam patria aj majstrovstvá sveta, olympijské hry či šampionáty iných kontinentov.

Máte túžbu v súvislosti s nomináciou na nejaký šampionát či zápas už v aktuálnom súťažnom ročníku?
"Veríme, že tento rok by sa v lete mohla podariť nominácia na juniorské majstrovstvá sveta, kde by sme sa chceli ukázať v čo najlepšom svetle, aby sme si zvýšili šancu pre prípadnú nomináciu na seniorský svetový šampionát, ktorý je našou obrovskou motiváciou do budúcnosti."

Sezóna je vo svojej polovici, je obvyklé dopĺňať zoznam v tomto čase? 
"My sme na minuloročných MS junioriek v Slovinsku dostala od šéfa rozhodcov IHF dekrét o absolvovaní a zaradení do skupiny rozhodcov IHF, avšak bola potrebná ešte formalita v podobe schválenia exekutívou IHF. Následne nadobudlo naše zaradenie oficiálny charakter. Táto záležitosť prebehla už v novembri, ale administratívne sa to uzavrelo až teraz." 

Vy ste úspešne obstáli vlani v lete na majstrovstvách sveta hráčok do 20 rokov v Slovinsku. Bol to posledný krok k tomu, aby ste sa stali rozhodcami IHF?
"Áno, tu sa to celé ´upieklo´ a dlhoročný sen sa premenil na skutočnosť."

Čo všetko ste museli absolvovať, aby sa vám toto podarilo?
"Patrili sme k dvojiciam, ktoré IHF sledovala už dlhšie, čo vyvrcholilo nomináciou na spomínané MS v Slovinsku. Tam sme sa museli ukázať. Bojovali sme v konkurencii ďalších piatich párov z Európy, Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky, keďže iba tri dvojice získali odznak IHF. Našťastie, nám sa to podarilo spolu s kolegami z Chorvátska a Brazílie." 

Prečo ste na potvrdenie museli čakať až pol roka?
"My to vnímame tak, že išlo len o formálne potvrdenie a veľmi sme ani neriešili, kedy presne zasadne komisia a oficiálne to zverejní."

Koľko má Slovensko v súčasnosti rozhodcov IHF?
"Momentálne sme jediný pár IHF na Slovensku. Predstavitelia IHF však deklarujú snahu v najbližších rokoch rozšíriť počet arbitrov, preto je tu veľká šanca aj pre ďalšie slovenské rozhodcovské páry, ktorým budeme veľmi priať a držať palce, aby nás čo najskôr niekto doplnil." 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: archív A. B.