S hádzanárskou reprezentáciou Slovenska sa momentálne pripravujú aj dvaja rodáci z Bosny a Hercegoviny. Anur Burnazovič a Derviš Birdahič pôsobia už nejaký ten čas v najvyššej slovenskej súťaži mužov. Spolu hrali za Strojár Malacky, po jeho vypadnutí zo Slovnaft handball extraligy zamieril Burnazovič do tímu vicemajstra MŠK Považská Bystrica a Birdahič k nováčikovi Košice Crows.

"Anur je stredná spojka v obrane použiteľná na ´dvojke´ alebo vpredu na vysunutom, ľavá spojka Deviš je vyšší, v defenzíve hráva na poste ´zadáka´. Obaja sú veľmi inteligentní hráči majúci cit pre hádzanú. Je to v nich, že sú Balkánci," vyjadril sa adresu nových akvizícií pre agentúru SITA hlavný kouč národného tímu SR Peter Kukučka, podľa ktorého slov ich adaptácia v novom prostredí prešla hladko: "Do kolektívu zapadli bez problémov. Obaja hovoria perfektne po slovensky."

Burnazovič i Birdahič by si mohli obliecť slovenský reprezentačný dres už čoskoro. Realizačný tím verí, že 10. - 12. januára 2020 na turnaji 1. skupiny I. fázy európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2021 v Egypte, už budú k dispozícii.

"Som rád, že sa na tom pracuje. Ťažko teraz povedať, kedy budú mať potrebné doklady a či sa to stihne. Ja však verím, že to vyjde, aby mohli hrať za nás v januári na kvalifikačnom turnaji o postup na MS," nestráca nádej Kukučka, ktorý priblížil, ako prišlo k ´angažovaniu´ dvoch Bosniakov.

"Vedeli sme, že sa pohybujú v našom hádzanárskom prostredí. Ich výkony neunikli našej pozornosti. Oslovili sme ich a teraz manažér reprezentácie Zoltán Heister pracuje na tom, aby mohli za nás nastupovať aj v oficiálnych zápasoch. Možnosť ich štartu sme preberali všetci spolu. Vítame to, zvýšia konkurenciu v tíme, lebo o tom to je, že treba tvrdo pracovať už na tréningu. Každý musí bojovať o svoje miesto. Ani oni nemajú vyárendovanú svoju pozíciu v kádri. Keď nepresvedčia, nepôjdu s nami. Ja si však myslím, že budú prínosom. Očakávam od nich vďaka horúcej balkánskej krvi agresivitu v defenzíve i ofenzíve," dodal kormidelník SR.

Autor: SITA, Foto: Barbora Martikánová