Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce urobili prvý krok smerom k finálovej účasti v Európskom pohári žien 2023/2024. Na zverenky trénera Petra Kostku nevyzreli ani hráčky tímu Benfica Lisabon, nad ktorými v nedeľňajšom prvom stretnutí semifinále zvíťazili v Chemkostav aréne 30:28 (14:11).

Michalovčanky viackrát v druhom polčase vyhrávali štvorgólovým rozdielom, ale portugalský tím vždy dokázal skresať rozdiel na dva presné zásahy. Deviata výhra v aktuálne edícii EP priblížila zverenkám trénera Petra Kostku historický úspech.

O tom, či bude mať Slovensko zastúpenie v boji o trofej v kontinentálnej pohárovej súťaže číslo tri, rozhodne budúcotýždňová odveta. Zemplínčanky sa v nej predstavia v nedeľu 28. apríla od 16.00 h v Lisabone.

Výsledok - Európsky pohár žien 2023/2024 - semifinále - prvý zápas (odveta 28. 4. o 16.00 h v Lisabone) - nedeľa:

MŠK Iuventa Michalovce (SR) - Sport Benfica Lisabon (Portug.) 30:28 (14:11)
Zostava a góly Iuventy: Mendesová de Almeidová, Jablonská-Bobaľová – Radovičová, Dvorščáková, Pejovičová, Dorszová, Popovcová 5, Bačenková 1, Habánková 7/1, Soskydová, Kohučová, Wollingerová 4, Kompaniecová 7, Biegerová, Klučková 5/1, Krivokapičová 1
Najviac gólov za Benficu: Borščenková 7/4, Rodriguesová, Bolzanová a Sequeirová po 4
Pok. hody: 4/2 - 4/4, vylúčené: 4 - 3, rozhodovali: Rauchs a Linster (obaja Lux.), 1600 divákov

Iuventa vychádzala z dobrej obrany podporenej spoľahlivým výkonom brankárky De Almeidovej, a tak od začiatku bola v miernom vedení. V úvode odskočila na 3:1, ale Benfice sa podarilo v 17. min vyrovnať na 7:7 a o päť minút na 9:9. Od tohto stavu prišla rozhodujúca fáza úvodného dejstva. Dva góly Popovcovej v rýchlom slede a presný zásah Kompaniecovej vyniesli Michalovčankám v 24. min trojgólové vedenie (12:9), ktoré si udržali až do prestávky.
Michalovčanky hneď po zmene strán zvýšili na 15:11. O štyri góly vyhrávali viackrát, ale Lisabončanky sa neustále doťahovali. Štvrťhodinu pred koncom bol stav 22:20, no pred záverečnou desaťminútovkou to pre Iuventu za stavu 26:22 vyzeralo znova nádejnejšie. Hostky však opäť znížili rozdiel na polovicu. Za stavu 30:27 v 59. min nevyužila Habánková čistú šancu poslať svoj tím opäť do štvorgólového náskoku. Naopak, na opačnej strane sa presadila Borščenková, ktorá stanovila konečný výsledok (30:28).

Hlas (zdroj: Sport1 TV):
Peter Kostka (tréner Iuventy): "Nemám až takú pozitívnu emóciu, ako by som mal pri výhre o štyri či päť gólov. My sme jednoznačne mali takým rozdielom tento zápas zvládnuť, preto ma to hnevá. Dva góly pred odvetou nič neznamenajú. Mali sme z toho doma vyťažiť viac."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk