V Niké Handball extralige mužov 2023/2024 sa začína najzaujímavejšia časť sezóny. Vo štvrtok sa predohrávkou MHC Štart Nové Zámky - ŠKP Bratislava začnú boje v Ligovom pohári, v piatok je na programe zrejme kľúčový duel v skupine o záchranu HáO TJ Slovan Modra - MHáK Martin a počas víkendu prídu na rad semifinálové série. Kvarteto semifinalistov je známe od uplynulej soboty a má rovnakú podobu ako pred rokom, i keď súperi v dvojiciach sa pomenili.

Do súbojov o medailové pozície preniklo zo štvrťfinále podľa očakávania najlepšie duo a potom ešte piaty a šiesty tím po základnej časti. O medailistoch sa rozhodne medzi štvoricou Tatran Prešov, MŠK Považská Bystrica, HK Kúpele Bojnice a HK Košice. Toto kvarteto pokračuje vo vyraďovacej fáze a štvoricu neúspešných štvrťfinalistov čakajú boje o Ligový pohár, kde sa rozhodne o umiestnení na 5. - 8. mieste. 

V play-off sa pokračuje obvyklým formátom, v semifinále sa stretnú družstvá podľa umiestnenia v dlhodobej časti. V sobotu 20. apríla a v nedeľu 21. 4. sú na programe prvé duely oboch semifinálových sérií MŠK Považská Bystrica - HK Kúpele Bojnice (16.00 h, priamy prenos na RTVS :Šport), resp. Tatran Prešov – HK Košice (18.00 h).

Hádzanárom Tatrana Prešov vyšla výborne základná časť, keď ju vyhrali bez zaváhania. K 20 víťazstvám z nej pridali dve vo štvrťfinále proti ŠKP Bratislava, s ktorým uspeli aj vo finále Slovenského pohára. Zverenci trénera Pavla Jana, ktorí úspešne účinkovali aj v Európskom pohári (prebojovali sa v ňom až do štvrťfinále, pozn.), sú v pozícii hlavného favorita na zisk Pohára Antona Frola, slovenského hádzanára storočia, určeného pre majstra. V prípade úspechu by sa na domácej scéne radovali zo zisku "double".

Semifinálovým súperom Šarišanov bude susedský HK Košice, ktorý štvrtý rok za sebou nechýba medzi najlepším kvartetom. Liptákovi zverenci prešli cez štvrťfinále úspechom proti Novozámčanom (2:1 na zápasy). Prešov a Košice odohrali v aktuálnej sezóne dva vzájomné zápasy, ktoré sa skončili dvojciferne v prospech favorita (35:21 vonku, 42:30 doma). "Určite nemáme proti Prešovu veľkú šancu. Nejdeme s veľkými očami, ale nechceme si urobiť hanbu," poznamenal košický kouč Martin Lipták na margo východniarskeho semifinálového derby po víťazstve v rozhodujúcom štvrťfinálovom zápase v Nových Zámkoch.

MŠK Považská Bystrica, najväčší rival Šarišanov, na ceste za obhajobou lanského majstrovského titulu utrpel v základnej časti dve prehry s Tatranom. Ostatné duely vrátane dvoch vo štvrťfinále proti Záhorákom Stupava/Malacky zvládol víťazne. V semifinále čaká úradujúcich šampiónov vedených Václavom Strakom družstvo HK Kúpele Bojnice, ktoré vyradilo HK Agro Topoľčany (2:0), hoci vstupovalo do play-off z horšej pozície. Považania si s Bojničanmi hrajúcich pod taktovkou Tomáša Mažára hladko poradili v oboch vzájomných extraligových konfrontáciách v aktuálnej edícii - 42:29 (vonku) a 41:31 (doma).

Semifinálové série sa takisto ako potom finále i o 3. miesto hrajú na tri víťazstvá, družstvá si striedajú výhodu domáceho prostredia po každom stretnutí (prvé, tretie a prípadne piate u lepšie umiestneného po nadstavbe). Všetky zápasy vyraďovacej časti sa hrajú do rozhodnutia. V prípade nerozhodného výsledku v riadnom hracom čase nasleduje streľba 7 m hodov. Nový majster bude známy najneskôr 2. júna 2024.

Družstvá z prvej osmičky MHC Štart Nové Zámky, HK Agro Topoľčany, Záhoráci Stupava/Malacky a ŠKP Bratislava, ktoré neprenikli do semifinále, budú pokračovať v sezóne bojmi o Ligový pohár (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl). Tímy v ňom nebudú začínať z rovnakej východiskovej pozície, ale za umiestnenie v dlhodobej časti získali bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0). Začne sa vo štvrtok 18. apríla zápasom MHC Štart Nové Zámky - ŠKP Bratislava (19.00 h), v 1. kole je v sobotu 20. 4. na programe aj duel HK Agro Topoľčany - Záhoráci Stupava/Malacky (19.00 h).

NIKÉ HANDBALL EXTRALIGA 2023/2024

Program semifinále play-off (hrá sa na 3 víťazstvá):

prvé zápasy:
sobota 20. 4.
16.00 h MŠK Považská Bystrica - HK Kúpele Bojnice, prenos na RTVS :ŠPORT
nedeľa 21. 4.
18.00 h Tatran Prešov – HK Košice

druhé zápasy – streda 24. 4.:
18.00 h HK Košice - Tatran Prešov
18.30 h HK Kúpele Bojnice – MŠK Považská Bystrica

tretie zápasy:
sobota 27. 4.
18.00 h Tatran Prešov - HK Košice
nedeľa 28. 4.
17.00 h MŠK Považská Bystrica - HK Kúpele Bojnice

prípadné štvrté zápasy - streda 1. 5.:
18.00 h HK Košice – Tatran Prešov
18.30 h HK Kúpele Bojnice - MŠK Považská Bystrica

prípadné piate zápasy - sobota 4. 5.:
18.00 h Tatran Prešov – HK Košice
18.00 h MŠK Považská Bystrica - HK Kúpele Bojnice

Ligový pohár (o 5. - 8. miesto):

1. kolo:
18. 4. o 19.00 h MHC Štart Nové Zámky - ŠKP Bratislava
20. 4. o 19.00 h HK Agro Topoľčany - Záhoráci Stupava/Malacky 

2. kolo:
27. 4. o 19.00 h ŠKP Bratislava - Záhoráci Stupava/Malacky
27. 4. o 19.00 h MHC Štart Nové Zámky - HK Agro Topoľčany

3. kolo:
4. 5. o 19.00 h HK Agro Topoľčany - ŠKP Bratislava 
4. 5. o 16.00 h Záhoráci Stupava/Malacky - MHC Štart Nové Zámky

4. kolo:
ŠKP Bratislava - MHC Štart Nové Zámky
18. 5. o 18.00 h Záhoráci Stupava/Malacky - HK Agro Topoľčany

5. kolo:
24. 5. o 19.30 h Záhoráci Stupava/Malacky - ŠKP Bratislava
25. 5. o 19.00 h HK Agro Topoľčany - MHC Štart Nové Zámky

6. kolo:
ŠKP Bratislava - HK Agro Topoľčany
29. 5. o 19.00 h MHC Štart Nové Zámky - Záhoráci Stupava/Malacky 

Bonifikácia – družstvá získali podľa umiestnenia po základnej časti bonifikačné body:
MHC Štart Nové Zámky - 3 body
HK Agro Topoľčany - 2 body
Záhoráci Stupava/Malacky - 1 bod
ŠKP Bratislava - 0 bodov

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH