Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska sa v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta v roku 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku postarala o veľké prekvapenie. Zverenci trénera Fernanda Guricha výborným výkonom zaskočili favorizovaných Poliakov, nad ktorými vo štvrtok vyhrali v Gdansku v prvom zápase 2. kola II. kvalifikačnej fázy o jeden gól 29:28 (16:15). Slováci tak pôjdu do domácej odvety s nádejou na účasť na svetovom šampionáte po 14 rokoch, ktorú môžu premeniť v nedeľu 12. mája od 17.30 h v Topoľčanoch.

Výsledok - II. fáza kvalifikácie mužov o postup na MS 2025 - 2. kolo - prvý zápas (odveta 12. 5. o 17.30 h) - štvrtok:

GDANSK
Poľsko - Slovensko 28:29 (15:16)
Najviac gólov za Poľsko: Syprzak 11/3, Szyszko 7/1, Moryto 3
Zostava a góly SR: Žernovič, Čupryna - M. Moravčík, J. Tóth, Š. Macháč 5, D. Mišových 2, J. Briatka 11/4, Fenár 1, Mitaľ, Prokop 1, T. Smetánka 1, Hlinka 1, M. Kucsera ml., Ľ. Ďuriš 4, L. Urban 3, J. Kravčák
Pok. hody: 5/4 - 5/4, vylúčení: 5 - 6, rozhodovali: Cacador a Nicolau (obaja Portug.),  7000 divákov

Slováci veľmi dobre začali a po dvoch akciách Smetánku viedli na začiatku 4. min 2:0 a vďaka stopercentnej úspešnosti streľby vyhrali prvú päťminútovku dokonca 4:1. Pri streleckej chuti bol J. Briatka, svojím štvrtým gólom v 13. min zvýšil na 7:4. Potom však prišla šesťgólová šnúra, pri ktorej sa Poliaci prvýkrát ocitli vo vedení. Kým domáci sa v tejto fáze presadzovali v útoku ľahko, podľa očakávania ťažili aj so spolupráce s pivotom Syprzakom, Slováci čakali na ďalší gól osem minút, keď Prokop znížil na 8:10. Papina v 24. min upravil na 12:9, ale zvyšnú časť prvého polčasu patrila opäť hosťom. Trestali ľahké chyby súpera a opäť naklonili skóre na svoju stranu. Tesne pred prestávkou upravil už sedemgólový Briatka na 16:15.

Slováci aj bez zraneného dua Hniďák - Potisk pokračovali v dobrom výkone pod dirigentskou taktovkou Ľ. Ďuriša, so spoľahlivým Čuprynom v bránke a strelecky disponovaným Briatkom. Dostali sa z 20:21 na 24:21 a naďalej robili starosti favoritovi. Poliaci desať minút pred koncom zmazali manko, Syprzak skóroval jedenástykrát a vyrovnal na 25:25. Domáci mohli ísť aj do vedenia, ale Čupryna v bránke čaroval. Do záverečnej päťminútovky sa však išlo za stavu 27:26 pre SR, keď v presilovke sa opäť raz presadil Briatka, ktorý potom neuspel z pokutového hodu. Vzápätí to však napravil v 58. min poslal svoj tím do vedenia 28:26. Domáci v úplnom závere dvakrát znížili na rozdiel gólu, ale presný zásah D. Mišovýcha sa napokon ukázal ako víťazný.

Hlasy:
Fernando Gurich (hlavný tréner SR): „Odohrali sme dobrý zápas. V úvode sme kontrolovali vývoj, ale potom sa začali Poliaci postupne dostávať do hry. My sme však v závere prvého polčasu naklonili skóre na našu stranu. Pozitívne bolo, že sme dokázali držať tempo. Zvládli sme aj druhý polčas, a tak môžeme byť vďaka dosiahnutému výsledku spokojní, ale nie až príliš, lebo v nedeľu nás čaká odveta."

Pavol Polakovič (asistent trénera SR): „Vedeli sme, že akú majú Poliaci silu. Snažili sme sa do toho vhupnúť hneď od začiatku v obrane i útoku. Potrebovali sme dostať ich vysokú obranu do pohybu a presadzovať sa cez oblúky. Chalani to plnili veľmi dobre. Hrali sme zodpovedne a počkali sme si na vyložené šance. Škoda pasáže v prvom polčase, keď sme sa trochu opustili v obrane. Vynikajúco chytal Igor Čupryna a v druhom polčase to už bolo o tom, že sme sa snažili vrátiť k tomu, čo sme začali v prvom dejstve. Uhrali sme jednogólové víťazstvo, môžeme byť iba spokojní."

Ľubomír Ďuriš (kapitán a stredná spojka SR): „Vyhrali sme náročný duel vonku, takže pocity sú výborné. Pochváliť musím celý tím. Dnes to bol náš deň, hrali sme umne a vychádzalo nám to."

Igor Čupryna (brankár SR): „Dnešný zápas nám vyšiel. Fungovala obrana i útoku, dali sme veľa gólov. V našom podaní to bolo vynikajúce stretnutie."

Lukáš Urban (spojka SR): „Myslím si, že sme odohrali výborný zápas pred sedemtisícovou kulisou. Veľmi sa z toho tešíme, sme radi za výkon, ale musíme zostať nohami na zemi."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: PAWEL BEJNAROWICZ