V španielskej Lige Asobal odohrali kluby Slovákov duely s tabuľkovými susedmi. Nava podľahla v dôležitom súboji vo Valladolide (29:32), Jakub Prokop dal tri góly zo štyroch striel, pridal jednu asistenciu a raz bol vylúčený. Tomáš Smetánka nenastúpil. Torrelavega nestačila na Anaitasunu (26:37), Marko Jurkovič štyrikrát vystrelil a zostal bez gólu, raz prihral na presný zásah.

V semifinále českej extraligy sa Lovosiciam triumfom 28:26 podarilo vyrovnať stav série s Karvinou. Marek Hniďák mal na konte jeden gól a vylúčenie, ale, žiaľ, v priebehu duelu sa zranil. Kopřivnice bez Otta Kancela nestačili na majstrovskú Plzeň (20:28) a prehrávajú 0:2 na zápasy. V skupine o 5. - 8. miesto Dukla Praha podľahla Frýdku-Místku 31:32 napriek siedmim gólom Mareka Hlinku, ale stačilo jej to na prienik do boja o 5. priečku. Hlinkov spoluhráč Matúš Moravčík sa gólovo nepresadil. Za hostí vedených Danielom Valom skóroval Marián Hajko dvakrát. Zubří vyhralo nad Brnom 31:24, ale na zlikvidovanie štrnásťgólového manka z prvého zápasu to bolo málo. V drese Brna sa predstavili brankár Andrej Furman a pivot Jakub Tóth, ktorý dal dva góly, ale duel nedohral pre červenú kartu po treťom vylúčení.

V prvom semifinále švajčiarskej ligy uspel HC Kriens-Luzern pod vedením Petra Kukučku proti GC Amicitia Zürich (29:26).

V Nemecku sa v najvyššej súťaži zrodila tesná domáca prehra Lipska s tabuľkovým susedom Hannover-Burgdorf 26:27, čo nepotešilo asistenta trénera Miloša Puteru.

V II. bundeslige si Dessau pripísalo štvrtý duel bez prehry, keď zdolalo Elbflorenz 29:28 gólom bývalého Prešovčana Jakuba Hrstku v úplnom závere. Reprezentant SR Dávid Mišových mal na konte jeden gól. Naďalej sa nedarí Nordhornu-Lingen, ktorý proti Hammu (23:26) predĺžil svoju negatívnu sériu. Dominik Kalafut premenil na gól všetky tri svoje strely, ale pre tri vylúčenia videl v 59. min červenú kartu.

V Maďarsku podľahol Ferencváros lídrovi súťaže z Veszprému (31:40), Jakub Mikita dal zo štyroch striel dva góly, raz sa presadil z pokutového hodu. Družstvo HE-DO B.BRAUN Gyöngyös prekvapilo na pôde Tatabánye (34:31), ale zo zdravotných dôvodov mu chýbal Martin Potisk. Budakalász potrápil Szeged (33:35), Michal Tóth ml. mal v bránke jeden zákrok z 19 striel súpera.

V I. rakúskej lige ťahal Ferlach za kratší koniec na pôde Kremsu (29:36), v zostave hostí bol aj brankár Michal Martin Konečný. Blízko k bodovému zisku bol Hollabrunn s trojgólovým Jurajom Briatkom, ale na pôde tímu Vöslau napokon podľahol tesne 21:22.

Brixen naplnil papierové predpoklady proti Sassari (43:33) a drží si 2. priečku v talianskej súťaži Serie A. Marek Korbel sa prezentoval štyrmi gólmi a šiestimi asistenciami.

V nižšej poľskej súťaži pridal Gwardia Koszalin výhru na palubovke Wejhorowa (29:23), na ktorej mal trojgólový podiel Ľubomir Ivanicja.

V najvyššej chorvátskej súťaži potvrdila Lokomotiva Záhreb úlohu favorita proti Bjelorvaru (32:20), Nikoleta Trúnková malo stopercentnú úspešnosť streľby pri piatich pokusoch.

Vo Švajčiarsku si LC Brühl Handball poradil s Kreuzlingenom 23:19, Petra Škoricová sa do štatistík nezapísala a Katarína Šimová strelila jeden gól z piatich pokusov a trikrát bola vylúčená. Winterthur s Miriam Barancovou v zostave vyhral nad Amicitiou Zürich 32:30.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: FB Rukometni klub Lokomotiva Zagreb