Počas víkendu vyvrcholili boje o účasť na hádzanárskom turnaji žien na olympijských hrách v Paríži. Miestenky si na kvalifikačných turnajoch vybojovali hádzanárky Maďarska, Švédska, Holandska, Španielska, Nemecka a Slovinska, ešte v marci uspeli v kvalifikácii hádzanári Španielska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka, Nórska a Maďarska. V utorok večer v Créteil vyžrebovali zloženie základných skupín parížskych hrách, na ktorých sa v kategórii mužov i žien predstaví po 12 tímov. Obhajcami prvenstiev budú reprezentácie domáceho Francúzska. Zástupcovia hostiteľskej krajiny mali počas žrebu možnosť výberu skupiny a oba národné tímy sa zhodne rozhodli pre "béčko".

Francúzi si v ňom zmerajú sily s Dánmi, Nórmi, Maďarmi, Egypťanmi a Argentínčanmi, čiže už v tejto fáze sa stretnú tri z prvých štyroch tímov na predchádzajúcich OH v Tokiu (1. Francúzsko, 2. Dánsko a 4. Egypt). V A-skupine budú účinkovať Španieli, Chorváti, Nemci, Slovinci, Švédi a Japonci.

Francúzky si v B-skupine zahrajú s tímami Maďarska, Holandska, Španielska, Brazílie a Angoly. V "áčku" sa predstavia tri zatiaľ medailovo najdekorovanejšie ženské hádzanárske družstvá v doterajšej histórii OH - Nórsko, Kórejská republika, Dánsko a doplnia ich Nemecko, Slovinsko, Švédsko.

Zloženie základných skupín hádzanárskeho turnaja na OH 2024 v Paríži:

MUŽI
A-skupina: Španielsko, Chorvátsko, Nemecko, Slovinsko, Švédsko, Japonsko
B-skupina: Dánsko, Nórsko, Maďarsko, Francúzsko, Egypt, Argentína

ŽENY
A-skupina: Nórsko, Nemecko, Slovinsko, Švédsko, Dánsko, Kórejská republika
B-skupina: Maďarsko, Holandsko, Španielsko, Francúzsko, Brazília, Angola

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: IHF