Hádzanári Tatrana Prešov našli v Európskom pohári mužov 2023/2024 druhého premožiteľa. Zverenci trénera Pavla Jana začali boj o semifinále tretej najvýznamnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže mužských klubov prehrou, keď v sobotňajšom prvom štvrťfinálovom stretnutí podľahli v Budapešti miestnemu FTC-Green Collect Budapešť 29:32 (15:17). Trojgólovú prehru z maďarskej metropoly budú môcť Šarišania odčiniť na budúcu sobotu (30. 3.), keď od 18.00 h privítajú Ferencváros vo svojej Tatran handball aréne a aj s pomocou zaplnených tribún sa môžu pokúsiť o prienik medzi štyri najlepšie tímy EP.

 

Výsledok - Európsky pohár muži 2023/2024 - štvrťfinále - prvý zápas (odveta 30. 3. o 18.00 h v Prešove) - sobota:

 

FTC-Green Collect Budapešť (Maď.) - Tatran Prešov (SR)  32:29  (17:15)
Najviac gólov za FTC: Imre 9/2, Bognár 6, B. Nagy 5.

Zostava a góly Tatrana: Čupryna, Cvitkovič – Mitaľ 1, Chajan 2, Sako 4, M. Kovács 1, Rečičár, Fenár 2, J. Kravčák, Hozman, Kasatkin 4, Davidovič 6, Barros Araxá, L. Urban 7, Caballero Hernández 2/1. 
Pok. hody: 2/2 - 2/1, vylúčení: 4 - 2, ČK: 32. 
Füzi (FTC) za faul, rozhodovali: Radčenko a Persis (obaja Lot.), 800 divákov.

 

Zápas sa hral vo výbornej atmosfére, ku ktorej prispela i zhruba stovka prešovských priaznivcov. Po rozpačitom úvode sa Prešovčania ujali vedenia v 3. min po góle Lukáša Urbana 1:0. Tri úspešné zákroky si v tomto úseku hry pripísal na konto slovenský reprezentačný brankár Igor Čupryna. Domáci hádzanári išli do vedenia po prvý raz v zápase v 7. min po góle Imreho (3:2). V nasledujúcich minútach boli domáci presnejší v koncovke a v 13. min tak viedli 8:5. Prešovčania nepremenili náskoky (Kasatkin, Mitaľ), Ferencváros to využil a po góle Lékaia vyhrával 10:6. Hostia si zobrali oddychový čas, pridali v obrane i v útoku a Hernández znížil v 21. min na 10:12. Nasledoval oddychový čas Ferencvárosu. Prvý polčas pokračoval v rýchlom tempe na oboch stranách. Dve minúty pred koncom prvého polčasu vyhrávali domáci 16:12, no Prešovčania znížili po góloch Urbana a Kasatkina na 17:15. 

 

Po zmene strán vystriedal Čuprynu v bránke Cvitkovič a hneď sa blysol výborným zákrokom, keď chytil náskok domácej hviezdy Lékaia. I v druhom dejstve sa hrala rýchla hádzaná. Domáci hádzanári si udržiavali mierny náskok, v 43. min po góle Bognára išli po prvý raz do 4-gólového vedenia (24:20) a tréner Pavol Jano si zobral oddychový čas. V druhej desaťminútovke druhého polčasu urobili viac chýb hostia, čo domáci potrestali a v 50. min po góle Imreho viedli 28:23. Prešovčania nezložili zbrane a po dvoch góloch Fenára znížili na 25:28. Domáci tréner si hneď na to zobral oddychový čas. Prešovčania v závere bojovali, no napokon podľahli favoritovi o 3 góly. V drese Prešova podal výborný výkon Lukáš Urban, ktorý nastrieľal 7 gólov z 8 striel. Za domácich mal výborný deň ľavoruký krídelník a vychádzajúca hviezda maďarskej hádzanej Imre, ktorý zaznamenal 9 gólov. 

 

Hlas:
Pavol Jano (tréner Tatrana Prešov): 
„Pre nás to bol veľmi ťažký zápas. Celý duel sme sa doťahovali, ale vzhľadom na to, že sme hrali na pôde súpera a ako sa nám nedarilo, sme uhrali celkom slušný výsledok. Myslím si, že na budúci týždeň je o čo hrať. Musím vyzdvihnúť oboch brankárov, lebo keď to bolo potrebné, tak nás podržali a chvíľami to fungovalo aj v obrane. Potrebujeme sa opäť naštartovať k dobrému výkonu a verím, že za pomoci divákov sa nám to podarí.“

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský