Hádzanári Tatrana Prešov nepostúpili v Európskom pohári mužov 2023/2024 do semifinále. Zverenci trénera Pavla Jana nezužitkovali nádejný výsledok, ktorý uhrali pred týždňom v Budapešti (29:32), keď v sobotňajšej odvete podľahli v domácom prostredí pred zaplnenou Tatran handball arénou tímu FTC-Green Collect 28:31 (13:11).

Šarišania viedli v priebehu duelu viackrát o tri góly, do záverečnej desaťminútovky išli za nádejného stavu 25:23, ale záver patril maďarskému klubu. Ten bude medzi kvartetom najlepších v tretej najvýznamnejšej kontinentálnej pohárovej súťaže mužských družstiev čeliť gréckemu tímu Olympiacos SFP. 

Výsledok - Európsky pohár muži 2023/2024 - štvrťfinále - odveta - sobota:

Tatran Prešov (SR) - FTC-Green Collect Budapešť (Maď.) 28:31 (13:11) - prvý zápas 29:32, do semifinále postúpil Ferencváros
Zostava a góly Tatrana: Čupryna, Cvitkovič – Mitaľ 3, Fech, Chajan 1, Sako, M. Kovács 1, Rečičár, Fenár 4, J. Kravčák, Hozman, Kasatkin 2, M. Antl, Davidovič 5, L. Urban 3, Caballero Hernández 9/5. 
Najviac gólov za FTC: B. Nagy 7/1, Imre 5
Pok. hody: 6/5 - 1/1, vylúčení: 4 - 6, rozhodovali: Ivanovič a Vujisič (obaja Č. Hora), 4000 divákov.

Prvý polčas sa niesol vo vyrovnanom duchu, ale v tesnom vedení boli väčšinu času hostia. V 17. min Caballero Hernández v 17. min vyrovnal na 10:10, potom sa na ďalší presný zásah čakalo až do 26. min, keď ten istý hráč z pokutového hodu prvýkrát naklonil skóre na prešovský stranu (11:10). Domáci vďaka dvom gólom Davidoviča odskočili pred prestávkou na 13:11 a krátko po nej opäť Davidovič upravil na 14:11. Hráči Ferencvárosu potom z 13:16 otočili na 18:17, ale Tatran vzápätí opäť prevzal vedenie. Dvaja najproduktívnejší hráči slovenského vicemajstra sa postarali o odskočenie na 25:23. Nádej svitla aj po Davidovičovom zásahu v 55. min, ale budapeštianskemu tímu stačilo dve a pol minúty, aby štyrmi gólmi za sebou rozhodol, že neprehrá ani v Prešove. Trojgólový náskok si udržal až do konca a mohol oslavovať postup do semifinále.

Hlasy (zdroj Sport1 TV):

Pavol Jano (tréner Tatrana Prešov): „Vedeli sme, že Ferencváros nie je družstvo, ktoré nám to pustí len tak. V dôležitej fáze sme urobili nejaké chyby, nevedeli sme sa presadiť a oni nás za to potrestali. Klobúk dole pred naším družstvo, držali sme sa, mali sme to vo svojich rukách, ale Ferencváros si počkal na svoju chvíľu a využil ju. Má skúsenejšie a zohratejšie družstvo a zaslúžene vyhral. Ja musím pochváliť chlapcov za bojovnosť, ukázali sme srdce.“

Igor Čupryna (brankár Tatrana Prešov): "Škoda, že sme nevyužili nádejné vedenie a nedotiahli naše snaženie do úspešného konca. Hráči Ferencvárosu si počkali na naše zaváhania. V druhom polčase doľahla na nás únava a v obrane sme spravili veľa chýb."

Viačeslav Kasatkin (pivot Tatrana Prešov): "Myslím si, že rozhodlo to, že sme nepremieňali šance. Tak to bolo v prvom zápase i v odvete. Z môjho pohľadu nám chýbalo, aby sme vedeli zvládnuť posledných 15 minút. Ak však budeme hrať takto, tak nebude pre nás problém vrátiť majstrovský titul v extralige do Prešova."

Máté Lékai (spojka FTC): "Počítali sme s náročným duelom. Trojgólový náskok v hádzanej nič neznamená. Sme radi, že sme zvládli tento ťažký duel vo výbornej atmosfére. Obidve družstvá urobili všetko pre úspech, my sa v závere dopustili menšieho počtu chýb a úspešne sme zakončovali akcie."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský