Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce v piatok zavŕšili svoju úspešnú púť Európskym pohárom žien 2023/2024. Po 44 rokoch mohli byť po Iskre Partizánske (PVP 1979/1980) druhým slovenským tímom s víťaznou trofejou v niektorej z kontinentálnych pohárových súťaží ženských klubov. Nestalo sa tak, keďže v domácej odvete finále nenašli recept na španielske družstvo ATTICGO Bm Elche, ktorému po prehre 20:22 (10:11) na jeho pôde podľahli aj doma 22:28 (10:15). Elche je jediným premožiteľom slovenského zástupcu, ktorý z 12 stretnutí v EP deväť vyhral, jedno sa skončilo remízou a dvakrát prehral.

"Bojovali sme o trofej, ale čelili sme lepšiemu súperovi. Som hrdý na moje družstvo. Dievčatá i všetci v klube sa snažili odviesť maximum, z taktického hľadiska sme skúšali všeličo, ale Elche nás prevýšilo. Som rád za obrovskú podporu našich fanúšikov, ktorí zaplnili halu do posledného miesta. Gratulujem víťaznému tímu," uviedol kouč Iuventy Peter Kostka.

Rozdiel bol v obranách i úspešnosti brankárok. Kým michalovské duo Mendesová de Almeidová - Jablonská-Bobaľová malo na konte po tri úspešné zákroky, na opačnej starne len Moralesová predviedla tucet a mala takmer 43-percentnú úspešnosť. "Myslím si, že v prvom polčase sme hrali príliš mäkko v obrane. Rozhodcovia pripustili tvrdú hru, čo nám vyhovuje a sme na to zvyknuté, ale nestačí, keď tak robia len dve - tri hráčky. Som rada, že sa nám podarilo naplniť halu. Fanúšikovia boli neskutoční. Ani neviem opísať pocity, ktoré som vďaka tomu prežívala," poznamenala po dvojzápase pred kamerami Sport 1 TV krídelníčka Lívia Klučková.

Michalovskú loď ťahala najmä kapitánka Patrícia Wollingerová, ktorá nastrieľala polovicu gólov svojho tímu (11). "Potiahla nás. Ťahá nás už druhý rok a bez nej by sme tu dnes neboli. Je to kolektívny šport, ale v kľúčových fázach rozhodujú aj individuality. Je to aj hráčka do kabíny, pomáha mi s prípravou na súperov. Som rád, že ju máme," poznamenal pre TASR Kostka na adresu líderky svojho družstva.

Tretíkrát z ostatných štyroch rokov triumfoval v EP klub zo Španielska. Elche nadviazalo na prvenstvá Costa del Sol Málaga v roku 2021 a Rocasa Gran Canaria v roku 2022 a prvýkrát v histórii získalo európsku trofej. "Som pyšný na svoj tím, pretože sme v odvete podali dobrý výkon. Zároveň chcem poďakovať divákom za skvelú hádzanársku atmosféru. Michalovce boli skvelý súper. Boj o trofej bola úžasná cesta so zlatým koncom," uviedol tréner Elche Joaquín Jaime Rocamora Cases.

Obaja finalisti musia teraz preladiť na ligovú nôtu, lebo ich čakajú boje o tituly - Elche bude vo finále španielskej ligy čeliť družstvu Bera Bera (29. 5. a 1. 6.) a Iuventu čaká v rozhodujúcom súboji o majstra SR HC DAC Dunajská Streda (29. 5.).

Prehľad finálových účastí slovenských klubov v európskych pohárových súťažiach hádzanárok:
1980 EPM Inter Bratislava - finalista
1980 PVP Iskra Partizánske - víťaz
1985 PVP Družstevník Topoľníky - finalista
1987 Pohár IHF Štart Bratislava - finalista
1992 Pohár IHF Tempo Partizánske - finalista
1998 Pohár EHF ŠCP Banská Bystrica - finalista
2024 Európsky pohár MŠK Iuventa Michalovce - finalista

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR