Už o pár dní sa začne nová hádzanárska sezóna. Ešte pred jej začiatkom sa predstavitelia najúspešnejšieho slovenského ženského klubu MŠK Iuventa Michalovce na pondelkovej tlačovej konferencii podelili o svoje dojmy z letnej prípravy i očakávania pred nadchádzajúcim ročníkom, v ktorom opäť nechcú chýbať na najvyšších priečkach a prinavrátiť si majstrovský titul.

„Určite chceme zosadiť z trónu Dunajskú Stredu, obhájiť prvenstvo v Slovenskom pohári a naším cieľom bude účinkovať v Európskom pohári aj v jarnej časti. V MOL lige musíme ísť od zápasu k zápasu. Momentálne nepoznáme silu českých tímov a o ambíciách v tejto súťaži veľa povie prvých päť - šesť kôl,“ uviedol tréner Iuventy Peter Kostka, ktorého vyjadrenia sprostredkovali Podvihorlatské noviny.

Jeho zverenky majú za sebou kondičné sústredenie na Skalke i dvanásť prípravných stretnutí vrátane účasti na dvoch turnajoch. V zápasoch dosiahli vyrovnanú bilanciu a na turnajoch v Michalovciach a poľskom Lubline obsadili zhodne 3. priečku. „Príprava bola veľmi náročná. V úvode bolo cieľom stmeliť kolektív. V dueloch sme čelili aj majstrom Rakúska, Česka, vicemajstrovi Poľska, či kvalitným tímom z Maďarska, Poľska a Rumunska. Boli to skvelé konfrontácie s rôznymi hádzanárskymi systémami. Zápasy nás dobre preverili a ukázali, čo nás bude charakterizovať cez sezónu. Takisto nám ukázali, na čom máme pracovať,“ pokračoval kouč Zemplínčaniek.

V ich kádri nastali v lete výrazné zmeny. Zo zahraničia sa vrátili Veronika Habánková, Marianna Rebičová, Dorota Bačenková a aj Vladimíra Bajčiová, ktorá však na začiatku prípravy nečakane ukončila kariéru. Iuventa angažovala poľskú krídelníčku Emiliu Kowalikovú, jej krajanku a pivotku Aleksandru Dorszovú, neskôr ako aj ďalšiu pivotku Nikoletu Pejovičovú z Čiernej Hory. Z opôr odišla Bibiana Štefaniková.

„Nečakali sme, že s hádzanou skončia Vladimíra Bajčiová a Barbora Polievková, takisto sme nečakali zdravotné problémy Anastastije Krivokapičovej a nevedeli sme ani to, že ani jeden prípravný zápas neodohrá zo zranenia sa zotavujúca Brazílčanka Andrezza Paizinhová. Vypadli nám hráčky, ktoré mali byť aj kľúčové. Nebol som spokojný s tým, že sme museli hrať prevažne s jednou pivotkou, na ktorej sa to v závere prípravy už prejavilo,“ dodal k situácii v kádri počas prípravy Kostka.

Iuventa čaká náročný vstup do MOL ligy, keď hneď v úvodnom kole v priamom televíznom prenose sa v nedeľu 3. septembra predstaví v repríze finále národného play-off na pôde úradujúceho šampióna HC DAC Dunajská Streda.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: iuventa-zhk.sk/Peter Brendza