Hádzanárky nemeckého Thüringer HC s Lýdiou Jakubisovou zvládli odvetu štvrťfinále Európskej ligy, keď nórsku Solu zdolali doma 27:24 a keďže vonku remizovali 35:35, postúpili medzi najlepšie kvarteto.

V Nórsku si už 21 výhru za sebou v aktuálnej ligovej sezóne pripísali hráčky Kristiansandu, ktoré si poradili z Byaasenom 44:31, z čoho mal radosť aj asistent trénera Tomáš Hlavatý.

V poľskej lige pokračuje v úspešnom účinkovaní Zaglebie Lubin. Aj dva góly Karin Bujnochovej pomohli k výhre na pôde Jaroslawu 33:29.

Talianske Jomi Salerno aj s dvojgólovým prispením Vladimíry Bajčiovej zvládlo súboj prvého s druhým, keď zdolalo Pontiniu 29:25.

Vo Francúzsku si OGC Nice poradilo s tímo Saint Amand 26:21, Adriána Holejová za 24 minút pobytu na ihrisku strelila tri góly z piatich striel.

V Maďarsku si Mosonmagyaróvár aj vďaka výhre nad MTK 23:19 drží 4. miesto, Barbora Lancz mala päťdesiatpercentnú úspešnosť streľby, premenila štyri z ôsmich streleckých pokusov. Budaörs podľahol na pôde Fehérváru 20:25, Anette Emma Hudáková neskórovala zo svojich štyroch striel. Viktória Oguntoyová predviedla v bránke Dunaujvárosu proti Érdu (30:26) jedenásť zákrokov pri 35 pokusoch súperiek, pričom strelila aj jeden gól. Kisvárda pokorila Vác vďaka druhopolčasovému obratu 25:24. Nikoleta Trúnková dala dva góly a raz bola vylúčená, ani jedna z troch striel Veroniky Habánkovej sa neskončila gólom, na súpiske Kisvárdy sa objavila po dlhšom čase aj Simona Szarková.

Kreuzlingen nepretrhol negatívnu šnúru v nadstavbovej časti švajčiarskej ligy, keď prehral s lídrom z Brühlu (21:30). Za domáce sa nepresadila Petra Škoricová, za hostky Katarína Šimová, ale vďaka víťazstvu mohol byť spokojný člen realizačného tímu Ľubomír Švajlen.

V Rakúsku sa v súboji klubov Sloveniek darilo MGA Fivers s Adrianou Medveďovou, keď vyhralo na pôde BT Füchse 31:20. Za domáce dala Nicol Nejedlíková tri góly, nepremenila jednu sedmičku a raz bola vylúčená. Diana Michálková šiestimi a Dominika Kodajová jedným gólom prispeli k triumfu Stockerau nad Ferlachom 29:23. Michálková bola aj dvarát vylúčená.

Účinkovanie Dukly Praha v Európskom pohári sa skončila vo štvrťfinále, v ktorom ho vyradil švédsky Alingsaas. Dukla po prehre u súpera 33:39 podľahla aj doma (24:27), hoci po polčase mala trojgólový náskok. Matúš Moravčík sa gólovo nepresadil, Marek Hlinka nebol na súpiske.

Vo štvrťfinále českej extraligy prehralo Brno oba zápasy s favorizovanou Plzňou (25:33, 22:38), Vladimír Ratkovský neskóroval. Lovosice si dvakrát poradilo s Frýdkom-Místkom trénera Daniela Vala (35:27, 33:29). Marek Hniďák dal v prvom dueli dva góly. V play-out Nové Veselí zdolalo aj vďaka piatim gólom Mariána Hajka Hranice (33:21). Maloměřice s koučom Františkom Urbanom vyhrali v Strakoniciach 28:25.

Marián Žernovič zneškodnil v bránke švajčiarskeho St. Gallenu osem z 21 striel hráčov Bernu vrátane jedného pokutového hodu, ale jeho mužstvo prehralo 28:29, pričom v polčase viedlo 17:13. Lídrom súťaže je tím trénera Petra Kukučku, HC Kriens-Luzern pokoril RTV Bazilej 35:23.

V Nemecku zabodoval v I. bundeslige o záchranu bojujúci Minden, keď s Göppingenom remizoval 27:27. O výhru prišiel 16 sekúnd pred koncom. Tomáš Urban vyslal na bránku súpera jednu strelu, ale zostal bez gólu. V II. bundeslige Nordhorn-Lingen pokoril Würzburg 29:25, Dominik Kalafut mal stopercentnú streľbu (3 z 3), odpykal si dve vylúčenia. Dávid Mišových dal jeden gól pri prehre Dessau s Motorom Záporožie (30:32).

V Maďarsku Gyöngyös uspel na pôde tímu Fejér-B.Á.L. Veszprém, za ktorý nastúpil Šimon Macháč. Martin Potisk pri výhre 30:24 skóroval dvakrát. Jakub Mikita videl v 44. min červenú kartu, ale potešil ho aspoň triumf Ferencvárosu na palubovke Budai Farkasok 37:35. Michal Tóth ml. predviedol štyri zákrok pri 7 strelách hráčov Komló, čím pomohol Balatonfüredu k víťazstvu 32:19. Martin Mazák dal za Cegléd jeden gól, ale nezabránil prehre 20:26 s Budakalászom.

Nava v nadstavbe II. španielskej ligy vyhrala nad družstvom Caserio Ciudad Real 30:27, k čomu jej pomohlo aj päť gólov Tomáša Smetánku a jeden Jakub Prokop.

Hádzanári Toulouse dosiahli cennú remízu v Nantes (33:33). Teodor Paul, ktorý sa vďaka svojim výkonom v uplynulých vystúpeniach dvakrát dostal do zostavy kola, išiel v tomto dueli do bránky ako jednotka tímu.

SC kelag Ferlach s brankárom Michalom Martinom Konečným zaváhal v rakúskej lige v domácom prostredí s tímom roomz JAGS Vöslau 25:28.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Steffen Prößdorf / https://www.thueringer-hc.de/