Liga majstrov hádzanárov má po lanskej pauze opäť španielskeho víťaza. Po minuloročnom víťazstve nemeckého SC Magdeburg sa na trón vrátila Barca. Katalánsky veľkoklub vyhral tretie zo štyroch finále, v ktorých bol v ostatných piatich ročníkoch najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže mužských klubov, keď sa stal víťazom víkendového turnaja Final 4 v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Z pohľadu slovenskej hádzanej je skvelou správou, že na rozhodujúci zápas aktuálnej edície LM dostal vo funkcii delegáta dôveru Vladimír Rančík.

Barcelončania v sobotňajšom semifinále aj vďaka skvelému výkonu gólmana Emila Nielsena (47-percentná úspešnosť) deklasovali nemecký THW Kiel 30:18 (15:9) a vo finále v nedeľu si poradili s hráčmi dánskeho Aalborgu tesne 31:30 (15:15). Zverenci trénera Antonia Carlosa Ortegu Péreza boli pred takmer 20-tisícovou návštevou v LANXESS aréne s výnimkou chvíľky v závere I. polčasu (14:15) prakticky stále vo vedení. V závere ušli na 30:27 (v 57. min). Súper koncovku zdramatizoval a v posledných sekundách mal loptu vo svojej moci. Napokon mu zostal čas iba na posledný 9-metrový hod, pri ktorom pokus Mikkela Hansena skončil len na konštrukcii barcelonskej bránky, a tak dánska legenda zostáva bez triumfu v LM.

Barcelonskí hádzanári vybojovali pre svoj klub celkovo dvanástu trofej v súčte Ligy majstrov i jej predchodcu Európskeho pohára majstrov a sú suverénne najúspešnejšími účastníkmi súťaže. Pre Aalborg to bola druhá finálová účasť po roku 2021, premiérový triumf jej opäť uchmatla Barcelona (pred troma rokmi 23:36).

Francúz Melvyn Richardson z víťazného tímu si prevzal cenu pre najužitočnejšieho hráča Final 4. Poradiu kanonierov prvýkrát kraľoval pivot i zástupca Poľska - Kamil Syprzak, na ktorého nemajú dobré spomienky ani slovenskí hádzanári z kvalifikácie MS 2025. Syprzak dosiahol v tomto ročníku LM dovedna 112 gólov.

V súboji o 3. priečku medzi dvojicou zdolaných semifinalistov sa v Kolíne v súboji dvoch bundesligistov presadili hádzanári THW Kiel. Zverenci trénera Filipa Jíchu zdolali obhajcu SC Magdeburg 32:28 najmä vďaka vydarenému prvému polčasu (23:14). 

Výsledky na víkendovom turnaji Final 4 Ligy majstrov hádzanárov 2023/2024 v Kolíne nad Rýnom (Nem.):

SOBOTA
semifinále:
SC Magdeburg (Nem.) - Aalborg Haandbold (Dán.) 26:28 (11:11)
Najviac gólov: Magnusson 10 - Hoxer Hangaard 8

Barca (Šp.) - THW Kiel (Nem.) 30:18 (15:9)
Najviac gólov: M. Richardson 5 - Duvnjak 4

NEDEĽA
zápas o 3. miesto: 
SC Magdeburg (Nem.) - THW Kiel (Nem.) 28:32 (14:23)
Najviac gólov: Mertens 7 - E. Johansson 7

finále: 
Aalborg Haandbold (Dán.) - Barca (Šp.) 30:31 (15:15)
Najviac gólov: M. Hansen 8, Arnoldsen a Hoxer Hangaard po 6 - M. Richardson 8, Mem 7

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: EHF, kolektiff