Slovenská mužská hádzaná má nového kráľa. Je ním družstvo MŠK Považská Bystrica, ktoré úspešnú sezónu zavŕšilo čerešničkou na torte v podobe majstrovského titulu. Považania naň čakali 17 rokov a napokon ho dosiahli pred vypredaným hľadiskom svojej haly, kde v sobotu večer uhrali proti Tatranu Prešov potrebné tretie víťazstvo vo finálovej sérii play-off Niké Handball extraligy. Odvekého rivala zdolali 26:22 a udržali si celosezónnu domácu nezdolanosť.

"Je za tým obrovské srdce a poctivá robota skvelej partie. My v Považskej Bystrici pracujeme s našimi hráčmi, preto som nesmierne rád, že za odvedenú prácu majú takúto odmenu, ktorú sme si zaslúžili. Myslím si, že sme hrali najlepšiu hádzanú počas tejto sezóny, o to viac je titul v správnych rukách," uviedol kouč nového šampióna Václav Straka, ktorý vyjadril vďaku za podporu aj celému klubu, mestu a fanúšikom.

Pred sezónou sa vrátil do kádra MŠK odchovanec Ľubomír Ďuriš, ktorý bol obrovskou posilou a výraznou mierou pomohol vybojovať pre Považskú Bystricu štvrtý titul v histórii. V záverečných sekundách piateho finále padol na kolená, keď od dojatia akoby neveril, čo dokázali so spoluhráčmi. "Nebolo to len mnou, lebo u nás je každý jeden hráč výnimočný. Ja som prišiel do skvelého kolektívu, s ktorým sme zaslúžene získali titul. Stálo nás to veľa síl. Hoci sme v rozhodujúcom dueli boli vo vedení, netvrdil by som, že sme to mali až tak pod kontrolou. Každý jeden z nás však túžil po tomto úspechu, koncentrovali sme sa na náš výkon a oplatilo sa. Laco Kovačin bol smutný po prechádzajúcich stretnutiach, ale teraz opäť ukázal, že je pán brankár a veľmi nám pomohol," vyjadril čerstvý majster SR Ľubomír Ďuriš.

Prešovčania v celkovo ôsmej finálovej konfrontácii s Považnami neuspeli tretíkrát a prišli o majstrovskú sériu, počas ktorej nazbierali 15 titulov za sebou. "Myslím si, že my sme si celé finále prehrali v druhom zápase série v Považskej Bystrici, kde sme hrali dobre, aj sme vyhrávali, ale napokon sme tesne podľahli," tvrdil po poslednom hvizde kouč Šarišanov Marek Gernát.

Kapitán zdolaného finalistu Oliver Rábek neskrýval veľké sklamanie, ale zároveň vyjadril uznanie svojmu súperovi. "Taký je šport. Raz sa tešíte z víťazstva, inokedy musíte prijať prehru. Teraz sa šťastie priklonilo k Považskej Bystrici, ale musím jej hráčom zablahoželať. Naozaj si prvenstvo zaslúžia, za bojovnosť, atmosféru utvorenú fanúšikmi. Je tu hádzanársky ošiaľ. Bol to náročný a nervózny zápas. Domáci si držali náskok, nevedeli sme sa do toho dostať. Jednoducho, nebolo nám to súdené. Bola to však výborná séria, okrem jedného duelu všetko tesné výsledky. Patrí to k play-off," poznamenal Oliver Rábek.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Barbora Talačová / msk.sk