Po nedeľňajšom zápase II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku zavládla v Hlohovci radosť, ktorú si hráči vychutnávali s fanúšikmi na zaplnených tribúnach. Slovenskí hádzanári sa tešili z prvého víťazstva v aktuálnych kvalifikačných bojoch, keď si poradili s Fínmi 32:25 (13:14). Zároveň stále živia nádej na postup, keďže na šampionát sa kvalifikujú aj štyri najlepšie tímy z 3. priečok.

Výhra prišla ako odpoveď na štvrtkové zaváhanie vo Vantaa (27:30). "Vo Fínsku sme zlyhali v obrannej fáze, ktorú sme tentoraz zlepšili a nepustili sme súpera k jeho najsilnejšej stránke, pokiaľ ide o streľbu. Aj po prvom polčase som veril, že sa odveta zlomí v náš prospech. Bola to len otázka času a vec disciplíny. Dovtedy sme sa totiž zbytočne ponáhľali, rýchlo sme odovzdávali lopty, ale v druhom dejstve sa to zlepšilo," vyjadril sa asistent kormidelníka Pavol Polakovič, ktorý koučoval slovenské mužstvo namiesto hlavného trénera Fernanda Guricha. Ten chýbal spolu s ďalším asistentom Rastislavom Jedinákom s brankárom Mariánom Žernovičom zo zdravotných dôvodov.

Aj skúsený krídelník Martin Straňovský priznal, že v prvom polčase to ešte nebol výkon podľa predstáv. "Obrana nám ako-tak fungovala, ale v útoku sme si nevážili loptu a zakončovali sme z nie pripravených pozícií. V druhom polčase sme hrali už disciplinovanejšie. Je pozitívne, že sme dokázali vývoj duelu otočiť a druhé dejstvo sme vyhrali o osem gólov. Chceli sme vyhrať čo najvyššie, každý jeden gól je totiž dôležitý. Škoda prvého duelu vo Fínsku, v ktorom sme nepredviedli to, čo v predchádzajúcich vystúpeniach. Fíni však majú tiež kvalitu, ale na rozdiel od štvrtka sa im v Hlohovci už tak nedarilo. My sme taktiku prakticky nemenili," uviedol Straňovský, ktorý vyzdvihol aj atmosféru v hlohovskej hale na Zábraní: "Sme radi, že prišlo toľko ľudí na zápas. Skutočne utvorili výbornú kulisu."

Na ľavej či strednej spojke alternujúci Martin Potisk tiež vyzdvihol, že so spoluhráčmi zlepšili výkon, čo sa potom odrazilo aj na priebehu zápasu v Hlohovci. "Odľahlo nám, že sme to takto zvládli a zareagovali na štvrtkové stretnutie, hoci v prvom dejstve odvety sme nehrali tak, ako sme chceli. To musíme priznať. Potom sme však pritvrdili v obrane, získali nejaké lopty a dali ľahké góly, ktoré nám pomohli. Fíni sa dopúšťali faulov a už sa nemohli dostať do tempa. Myslím si, že druhý polčas bol z našej strany celkom dobrý," povedal Martin Potisk.

Slováci majú vďaka sedemgólovému víťazstvu lepšiu bilanciu s Fínmi, čo by ich pri rovnosti bodov posunulo v poradí 2. kvalifikačnej skupiny pred severanov. "Chceli sme s Fínmi štyri body, to nám nevyšlo. Treba sa ešte pokúsiť o nejaké body, ale vieme, kto nás ešte čaká - Nóri a Srbi, takže uvidíme," doplnil Potisk.

Tomáš Smetánka dostal šancu na netypickom poste pravej spojky, pričom sa zapájal aj do obrany. "Žiadny medzinárodný zápas nie je ľahký. Každý sa chce ukázať, bojuje. Už vo Fínsku sme videli, že domáci mali dvoch top hráčov Granlundovcov, ktorí nám dali spolu 14 gólov. Dnes sa im jeden z nich - Robin v úvode zranil a druhý Max, hoci dal sedem gólov, to sám nemohol utiahnuť v útoku i obrane. Po zmene strán sme ich už ubehali a najmä sme im dali pocítiť tvrdosť našej obrany," skonštatoval Smetánka, ktorý okrem dvoch gólov vybojoval pre mužstvo svojimi prienikmi na bránkovisku niekoľko dôležitých pokutových hodov a vylúčení pre hráčov súpera.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH