Slovenská hádzanárska reprezentácia mužov má pred sebou dôležitý dvojzápas v II. fáze kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku. Už tento štvrtok 9. marca od 18.00 h nastúpia vo Vantaa proti Fínsku a potom v nedeľu 12. 3. od 16.00 h privítajú toho istého súpera v domácej odvete v hlohovskej hale na Zábraní. Slováci sa zišli v pondelok predpoludním v Hlohovci, kde sa budú pripravovať do stredajšieho odchodu na sever Európy.

"Dovtedy stihneme štyri tréningy, piaty nás čaká po príchode do Fínska. Čas využijeme na adaptáciu na veci, s ktorými už nejaký čas pracujeme a zároveň chystáme aj na Fínov. Hráči už vedia, čo od nich vyžadujeme. Predpokladám, že to budú náročné duely. Fíni majú dobrý tím, ale vzhľadom na náš progres očakávam naše víťazstvá," uviedol tréner mužov SR Fernando Gurich, ktorý musel urobiť zásahy do kádra. Z pôvodnej 19-člennej nominácie nebudú k dispozícii Jakub Mikita, Lukáš Urban a napokon ani Matúš Moravčík. "Dvaja zo zdravotných dôvodov. Mikita mal problém s kolenom, Moravčík s lopatkou a hoci prišiel na zraz, nebude teraz pokračovať s nami. Lukáš Urban a okrem neho aj Jakub Kravčák nám oznámili, že sa nedostavia. Ide o problémy s prešovským klubom, ktoré nechcem bližšie rozoberať. Rozumiem dôvodom hráčov, ale som šokovaný z rozhodnutia Tatrana. Nikdy som sa s takým niečím inde nestretol. Je to smutné pre slovenskú hádzanú. Budem pracovať s hráčmi, ktorí sú tu. Ostatné nie je v mojich rukách," skonštatoval Gurich.

Z troch nominovaných Prešovčanov sa dostavil len mladý krídelník Erik Fenár. "Urban s Kravčákom oznámili, že sa ospravedlňujú z tohto zrazu na základe listu, ktorý dostali od Tatrana Prešov. Jeho obsah nepoznám. Hráči však nie sú zranení. Mali tu byť, ale nie sú, hoci ich veľmi potrebujeme. Čakajú nás v rámci tohto zrazu dva dôležité kvalifikačné súboje, v ktorých si chceme udržať šancu na postup. Reprezentovať svoju krajinu musí byť pre každého Slováka česť a povinnosť. Pre mňa je celá záležitosť šokujúca a zároveň o to smutnejšia, že sa to opakuje. Budeme sa tým zaoberať a urobíme kroky, aby sme tomu v budúcnosti predchádzali," vysvetlil viceprezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Ernö Kelecsényi.

Slováci sú v 1. kvalifikačnej skupine takisto ako ich najbližší súperi zatiaľ bez bodu, keď nestačili na Nórov (26:38) a Srbov (21:27). "V príprave pokračujeme v nastavenom systéme, budeme pilovať ofenzívnu obranu 0-6 a snažiť sa doladiť nedostatky z predchádzajúcich zrazov. Čas využijeme aj na videoanalýzu hry súpera, aby sme vedeli, čo nás čaká. Osobne sa teším na tieto stretnutia, hoci tlak na nás bude väčší ako napríklad proti Nórom," uviedol hráč maďarského Gyöngyösu Martin Potisk, ktorému je podľa vlastných slov v podstate jedno, či ho tréner využíva na poste ľavej alebo strednej spojky.

V dobrej nálade prišiel na zraz zo Španielska Jakub Prokop. "Po patáliách v úvode sezóny sa cítim lepšie. S klubom sme postúpili do bojov o účasť v Lige Asobal z prvej priečky. Teším sa, že som opäť s chalanmi z národného tímu," netajil kanonier druholigovej Navy a dodal: "Máme pred sebou jednoznačný cieľ uhrať štyri body, čo však bude dosť náročné. Prvý duel hráme s Fínmi u nich, čo je možno aj lepšie."

Pohodu z klubového dresu bude chcieť preniesť do reprezentácie aj Ľubomír Ďuriš. "S Považskou Bystricou sa nám darí víťaziť a s tým súvisí aj pohoda a dobrá nálada. Ja si to užívam aj s ostatnými chalanmi. Teraz sa teším na reprezentáciu a verím, že sa nám podarí posunúť zase ďalej oproti predchádzajúcim vystúpeniam," doplnil skúsený tvorca hry.

Nominácia hádzanárov Slovenska na dvojzápas kvalifikácie ME 2024 proti Fínsku (9. 3. 2023 vo Vantaa a 12. 3. v Hlohovci):

brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC kelag Ferlach/Rak.)
pivoti: Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (Fejér-B.Á.L. Veszprém/Maď.), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)
krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV/Nem.), Erik Fenár (Tatran Prešov), Martin Straňovský (HK Košice), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Juraj Briatka (HK Kúpele Bojnice)
spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice/ČR), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda (obaja MŠK Považská Bystrica)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH