Po lanskom jesennom dvojzápase s favoritmi skupiny pokračuje pre slovenských hádzanárov II. fáza kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku tento týždeň dvojzápasom s Fínskom. So súperom, s ktorým sa ešte v rámci aktuálnych kvalifikačných bojov ešte nestretli, sa stretnú vo štvrtok 9. marca od 18.00 h vo Vantaa. Odveta je potom na programe v nedeľu 12. marca od 16.00 h v Hlohovci. Práve v dejisku domáceho duelu začali Slováci v pondelok prípravu, v stredu sa už presunuli do Fínska. Na sever Európy cestovalo 17 hráčov, z 18-členného kádra zostal doma Považskobystričan Andrej Sloboda.

Vo štvrtok pôjde o súboj tímov, ktoré doteraz nebodovali. Slovenskí reprezentanti v októbri nestačili vonku na Nórov (26:38) a doma na Srbov (21:27). V treťom vystúpení chcú už získať prvé body, keďže na ME sa dá postúpiť aj z 3. priečky. "Vždy verím mojim hráčom, že odvedú dobrú prácu a zvládnu stretnutie. Nebude to ľahké, ale sme odhodlaní čeliť tejto úlohe. Samozrejme, chceme vyhrať a robíme pre to všetko," uviedol kouč národného tímu mužov SR Fernando Gurich.

Dobrú streleckú formu i pohodu z klubu si do reprezentácie priniesol Jakub Prokop. "Hoci v Španielsku nepôsobia, poznám nejakých Fínov. Náš tréner ich má už rozanalyzovaných, pripravil nám 25-stranovú prezentáciu s videami a ich taktikou. Majú vysokého pivota, ktorý robí miesto pre spojky. Keďže nehrajú vysunutú obranu, mali by sme sa pokúšať o streľbu z diaľky i hrať na protiútoku. Budeme robiť všetko pre to, aby sme získali v dvojzápase štyri body. Chceme ukázať, že máme vyššiu kvalitu," povedal na ľavej spojke hrajúci Prokop.

Slovensko narazilo na Fínsko v kvalifikácii už viackrát, naposledy v boji o účasť na majstrovstvách sveta 2019. Pred piatimi rokmi vyhrali reprezentanti SR vo Vantaa 27:22 a následne aj v domácej odvete v Považskej Bystrici 24:16. "Ja osobne som ešte proti Fínom nehral. Keď sme hrali s nimi predtým, tak som nebol vo výbere. Nebude to nič ľahké, ale chceme dvojzápas vyhrať, aby sme ďalej mali teoretickú šancu na postup," poznamenal tvorca hry Ľubomír Ďuriš.

V rámci 2. kvalifikačnej skupiny sa bude v rovnakom čase bojovať aj o prvú priečku v tabuľke, keď Srbi v Novom Sade privítajú Nórov.

Program zápasov 3. kola 2. kvalifikačnej skupiny:
štvrtok 9. marca:
18.00 h Srbsko - Nórsko (Nový Sad)
18.00 h Fínsko - Slovensko (Vantaa), rozhodujú: Bogdan Nicolae Stark a Romeo Mihai Stefan z Rumunska

Tabuľka:

1. Nórsko 2 2 0 0 73:48 4
2. Srbsko 2 2 0 0 61:45 4
3. Slovensko 2 0 0 2 47:65 0
4. Fínsko 2 0 0 2 46:69 0

Nominácia hádzanárov Slovenska na dvojzápas kvalifikácie ME 2024 proti Fínsku (9. 3. 2023 vo Vantaa):

brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC kelag Ferlach/Rak.)
pivoti: Martin Slaninka (HSC Suhr Aarau/Švaj.), Šimon Macháč (Fejér-B.Á.L. Veszprém/Maď.), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)
krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV/Nem.), Erik Fenár (Tatran Prešov), Martin Straňovský (HK Košice), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Juraj Briatka (HK Kúpele Bojnice)
spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice/ČR), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Marián Hajko (TJ Sokol Nové Veselí/ČR), Ľubomír Ďuriš (MŠK Považská Bystrica)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH