Hádzanári Slovenska nezískali v II. fáze kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy mužov 2024 v Nemecku body ani v treťom svojom vystúpení. Zverenci trénera Fernanda Guricha podľahli vo štvrtok v zápase 3. kola 2. skupiny vo Vantaa domácemu Fínsku 27:30, hoci po prvom polčase mali dvojgólový náskok 13:11. Od stavu 15:13 v 34. min pre tím SR začali preberať taktovku do svojich rúk severania. Slováci sa v závere nadýchli k možnému obratu, dve minúty pred koncom boli blízko k vyrovnaniu, ale zverenci kouča Olu Lindgrena si cenné víťazstvo už nenechali ujsť. Slovenskí reprezentanti, ktorí klesli v tabuľke na posledné 4. miesto, budú mať šancu na reparát už v nedeľu 12. marca, keď od 16.00 h privítajú Fínov v hale na Zábraní v Hlohovci.

Výsledky – II. fáza kvalifikácie mužov o postup na ME 2024 – 2. skupina – 3. kolo - štvrtok:

NOVÝ SAD
Srbsko - Nórsko 25:24 (12:14)

VANTAA
Fínsko - Slovensko 30:27 (11:13)
Najviac gólov za Fínsko: M. Granlund 8, R. Granlund 6, Säkkinen 5
Zostava a góly SR: Žernovič, Konečný – Slaninka 1, Š. Macháč 1, Páleš, Mišových 2, Fenár 5/4, M. Straňovský 2/1, J. Briatka, Prokop 4, T. Smetánka 2, Potisk 6/4, Hniďák 1, Hlinka, Hajko, Ľ. Ďuriš 3
Pok. hody: 2/1 – 11/9, vylúčení: 2 – 3, rozhodovali: Stark a Stefan (obaja Rum.), 200 divákov

Hŕstka divákov v hale bola v prvom polčase svedkom vyrovnaného stretnutia, v ktorom sa ani jedno družstvo nedokázalo odpútať. Slováci dobre vstúpili do duelu, neuplynuli ani štyri minúty hry a aktívne hrajúci Potisk zvýšil z pokutového hodu na 3:1. Domáci odpovedali trojgólovou šnúrou na 4:3, ale vzápätí sa na opačnej strane trikrát za sebou presadili aj hostia, ktorí si potom udržiavali tesné vedenie. Fíni boli viackrát v útoku so šancu vyrovnať, ale či už vlastným zaváhaním alebo zákrokom Žernoviča sa im to nepodarilo. Už po uplynutí tridsiatich minút dostali ešte šancu hádzať pokutový hod, ale slovenský brankár si dobre postavil žrde, a tak so spoluhráčmi išli na prestávku s dvojgólovým náskokom.

O ten však rýchlo prišli zásluhou Granlundovcov - 13:13 v 32. min. Potisk s Hniďákom potom opäť naklonili skóre na slovenskú stranu, ale súper sa držal ako kliešť. Nebyť Žernoviča dostali by sa do vedenia skôr ako v 38. min (16:15). Obrana SR bola až príliš priepustná, a tak domáci v 44. min zvýšili na 22:19. Práve v týchto chvíľach sa lámal vývoj zápasu. Na slovenskej strane nezabrali ani zmeny v zostave. Keď R. Granlund v 52. min upravil už na 27:23, zobral si kouč SR F. Gurich oddychový čas. Jeho zverenci vzápätí troma gólmi vykresali nádej na obrat a mohli aj vyrovnať, ale urobili chybu v protiútoku a následne Fenár nevyužil pokutový hod. V záverečnej minúte im k vyrovnaniu nepomohla ani presilovka, a tak sa tešili Fíni.

Hlasy:
Fernando Gurich (tréner SR): "Zápas mal dva rozdielne polčasy. V tom prvom sme v obrane hrali celkom dobre a k tomu nám zachytal Žernovič, ale v útoku sme napriek vypracovaným šanciam ťažko strieľali góly aj z vyložených príležitostí. Navyše sme robili ľahké chyby pri prihrávkach, veľmi rýchlo sme chceli všetko riešiť. Po zmene strán sa to zmenilo. Prestali sme behať. Skúsili sme inú obranu a mali sme možnosti sa dotiahnuť, ale sme ich nevyužili."

Ľubomír Ďuriš (stredná spojka a kapitán SR): "Žiaľ, prehrali sme. Od začiatku som mal pocit, že sme pomalší a chýbalo tomu tempo z našej strany. ´Žerko´ mal v bránke nejaké zákroky, ale my sme to nedokázali využiť na protiútoky. V druhom polčase sme chceli hrať inak, ale takou neistotou sme nesprávne riešili situácie a oni sa jednoducho presadzovali cez našu obranu."

Marián Žernovič (brankár SR): "Ťažko sa hľadajú slová. V druhom polčase boli Fíni jednoducho lepší. My sme v útoku zahodili nejaké šance, v obrane sme robili chyby všetci. Je to veľká škoda, bola to veľká šanca, lebo sme to mali dobre rozbehnuté. Škoda technických chýb v prvom polčase, mohli sme si vypracovať väčší náskok. Fíni to svojou bojovnosťou dotiahli až do víťazného konca."

Tabuľka:
1. Srbsko 3 3 0 0 86:69 6
2. Nórsko 3 2 0 1 97:73 4
3. Fínsko 3 1 0 2 76:96 2
4. Slovensko 3 0 0 3 74:95 0

Ďalší program 2. kvalifikačnej skupiny - 4. kolo:
nedeľa 12. marca 2023: 
16.00 h Slovensko - Fínsko (Hlohovec)
16.45 h Nórsko - Srbsko (Ulset)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Kalla Parkkinen