Výprava hádzanárov Slovenska sa v piatok popoludní vrátila z Fínska, kde vo štvrtok večer utrpela vo Vantaa prehru 27:30 (13:11) v rámci II. fázy kvalifikácie ME 2024. Jej členovia museli pred zástupcami médií vysvetľovať, čo sa stalo najmä v druhom polčase, v ktorom príliš ľahko dovolili Fínom otočiť vývoj a získať prvé body v 2. kvalifikačnej skupine.

"Je pochopiteľné, že teraz sa ťažko hľadajú slová. Sme sklamaní a chápeme aj pocity fanúšikov, keďže sme uhrali výsledok, ktorý sme nečakali," uviedol kouč mužov SR Fernando Gurich a k výkonu svojich zverencov poznamenal. "V prvom polčase sme dodržiavali systém, ale technické chyby v útoku spôsobili, že sme duel nerozhodli. Po zmene strán nám nefungovala obrana a nešlo nám to ani v útoku. Napriek veľmi zlému druhému polčasu sme mali šancu aspoň na remízu, ktorú sme však nevyužili. V odvete sa musíme vrátiť k našej hre v obrane, ktorú sme vo štvrtok stratili. Potom budeme môcť prechádzať rýchlo do útoku i celkovo hrať s väčším pokojom."

Fíni strelili Slovákom v druhom dejstve až 19 gólov. "Je to tvrdá facka. Každý z nás očakával, že Fínsko zdoláme. Pre nás však žiadny súper nie je ľahký. Nemalo by sa nám stávať, aby nám dvaja hráči dali takmer 15 gólov. Naša obrana však bola rozťahaná, nepracovala tak ako na tréningoch a oni tak ľahšie mohli premieňať šance. V nedeľňajšej odvete však pôjdeme za víťazstvom, o tom niet pochybností," sľubuje skúsený krídelník Martin Straňovský.

Brankár Marián Žernovič ´naprával´ v prvom polčase zaváhania spoluhráčov v útoku úspešnými zákrokmi, ale v druhej tridsaťminútovke to bolo v podaní slovenského tímu ešte horšie. "V druhom polčase sa nám to rozpadlo. Na našej strane sa striedali priemerné výkony s podpriemernými. To, žiaľ, nestačí na súpera, ako sú Fíni. V ostatných vystúpeniach sme ukazovali lepšie výkony a myslím si, že hociktorý z nich by stačil na Fínov. O to viac nás mrzí, že to dopadlo inak. V odvete nemôžeme robiť lacné chyby. Dúfam, že nič horšie ako vo Vantaa sa nám už nemôže stať. Už nemáme na výber. Musíme ukázať, že to bola náhoda a zahrať lepšie vo všetkých smeroch," tvrdí Žernovič.

Slovenskí hádzanári budú potrebovať aj podporu z publika. Fanúšikovia si môžu zakúpiť vstupenky prostredníctvom siete Tickerportal: https://www.ticketportal.sk/event/Kvalifikacny-zapas-o-postup-na-ME-2024-hadzanarov, ale hodinu pred začiatkom nedeľňajšieho duelu (16.00 h) aj priamo v športovej hale na Zábraní v Hlohovci. Priaznivci hádzanej, ktorí nebudú môcť prísť do dejiska duelu, majú možnosť sledovať počínanie reprezentantov SR v priamom prenose na Sport2 TV so začiatkom prenosu o 15.45 h.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH