Slovenské reprezentantky v plážovej hádzanej si vlani v lete na majstrovstvách EHF v Prahe vybojovali miestenku na tohtoročný kontinentálny šampionát EHF Beach Handball EURO 2023. Ten sa uskutoční od 24. - 28. mája na pobreží Atlantického oceánu v portugalskom Nazaré, kde Slovenky zažijú po 16 rokoch štart na vrcholnom seniorskom podujatí v tomto odvetví hádzanej. Premiéru absolvovali pod taktovkou kouča Jána Hianika v roku 2007 v talianskom meste Misano Adriatico, kde nepostúpili zo základnej skupiny, ale vyhrali skupinu o umiestnenie na 13. - 18. pozícii.

Žreb rozdelil 16 účastníkov turnaja žien do štyroch štvorčlenných skupín, zverenky trénera Dániela Kissa budú účinkovať v C-skupine, kde ich v stredu 24. a vo štvrtok 25. 5. postupne čakajú súboje s tímami Grécka, Maďarska a Nórska. Prví dvaja z každej skupiny postúpia do hlavnej fázy, na ostatných čakajú boje o umiestnenie na 9. - 16. priečke. "Veľmi sa tešíme, že si zahráme s najlepšími reprezentačnými družstvami v Európe. Vzhľadom na zloženie našej skupiny by sme sa chceli umiestniť do 9. miesta," uviedla pre slovakhandball.sk za hráčsky kolektív Diana Kurčinová.

Do portugalského dejiska 13. majstrovstiev Európy v plážovej hádzanej odcestoval v utorok 12-členný káder, ktorý je zložený aj z hráčok so skúsenosťami z najvyššej domácej hádzanárskej súťaže, niektoré v nej pôsobia aj v súčasnosti. Najznámejšia z nominovaných je niekdajšia hráčka HK Slovan Duslo Šaľa Dominika Kodajová, ktorá je momentálne legionárkou v rakúskom UHC Stockerau.

Na ME bude mať Slovensko zastúpenie aj medzi delegátmi Európskej hádzanárskej federácie, ktorá do Portugalska nominovala generálneho sekretára SZH Ivana Sabovika.

Zloženie základných skupín na 13. majstrovstiev Európy v plážovej hádzanej v portugalskom Nazaré (24. - 28. 5. 2023):

MUŽI
A-skupina: Chorvátsko, Nórsko, Poľsko, Holandsko
B-skupina: Maďarsko, Francúzsko, Portugalsko, Taliansko
C-skupina: Španielsko, Ukrajina, Švédsko, Grécko
D-skupina: Dánsko, Nemecko, Rumunsko, Švajčiarko

ŽENY
A-skupina: Nemecko, Dánsko, Francúzsko, Taliansko
B-skupina: Holandsko, Ukrajina, Portugalsko, Severné Macedónsko
C-skupina: Maďarsko, Grécko, Nórsko, Slovensko
D-skupina: Španielsko, Poľsko, Chorvátsko, Rumunsko

Program C-skupiny:
streda 24. 5.: 12.00 h Maďarsko - Nórsko, Grécko - Slovensko, 16.00 Slovensko - Maďarsko, Nórsko - Grécko
štvrtok 25. 5.: 14.00 h Nórsko - Slovensko, Maďarsko - Grécko

Nominácia Slovenska:
Hráčky: Ela Rose Sokolová, Diana Kurčinová, Katarína Čambalová, Izabel Krišková (všetky Sport Club Senec), Kristína Malinová, Lucia Kovácsová, Romana Gašpareková, Hana Galková (všetky HC Tatran Stupava), Anna Neštická (AŠK Inter Bratislava), Dominika Kodajová (UHC Stockerau/Rak.), Natália Pavelová (ŠKH Agrokarpaty Pezinok), Jana Mozoľová (HK Slávia Sereď).

Realizačný tím:
Dániel Kiss (hlavný tréner), Michal Malina (asistent trénera), František Gábriš (manažér tímu)

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH