V sobotu 18. marca 2023 sa v Trebišove od 16.00 h bude rozhodovať o držiteľovi Slovenského pohára v hádzanej mužov. Do finále národnej pohárovej súťaže sa prebojovali aktuálne dva najlepšie domáce kluby MŠK Považská Bystrica a Tatran Prešov. Pred zápasom o prvú domácu trofej v sezóne sme pripravili rozhovory s aktérmi oboch družstiev. Na naše otázky odpovedali dvaja slovenskí reprezentanti - pravý krídelník prešovského Tatrana Erik Fenár a spojka MŠK Považská Bystrica Andrej Sloboda.

Erik Fenár (krídelník Tatrana Prešov)

Kto je podľa vás favoritom finále Slovenského pohára?
- Myslím si, že tento zápas nemá favorita. Oba tímy sú viac-menej vyrovnané, kvalita je na oboch stranách. V našom prípade bude rozhodovať, v akom zložení nastúpime. Verím, že každý hráč bude zdravotne v poriadku a budeme sa môcť predstaviť v čo najsilnejšom zložení.

V aktuálnej sezóne ste prehrali s Považanmi oba vzájomné duely. Čo bude potrebné, aby vám to do tretice už vyšlo?
- Potrebné bude hrať rýchlu hádzanú s kvalitnou obranou, vyvarovať sa technickým chybám, po ktorých sme v poslednom vzájomnom zápase dostali veľa lacných gólov. Verím, že k finále pristúpime o niečo lepšie ako naposledy v Považskej Bystrici. Očakávam náročný a vyrovnaný zápas.

Hrá sa na východe SR, mohlo by prostredie v Trebišove byť viac domácim a pomôže vám po troch rokoch opäť zdvihnúť nad hlavu víťaznú trofej v SP?
- Verím, že by to mohlo pomôcť viac nám. Podpora fanúšikov nám určite pomôže a urobíme všetko pre to, aby pohár zostal na východe Slovenska.

Na zraze reprezentácie ste boli s považskobystrickými hráčmi Ľubomírom Ďurišom, Andrejom Slobodom, objavili sa tam aj nejaké vzájomné ´podpichovačky´?
- Áno, bolo tam viacero hráčov z Považskej Bystrice, ale nebol veľmi čas sa zaoberať týmto finálovým zápasom, keďže sme sa pripravovali na kvalifikačné vystúpenia proti Fínsku.

Andrej Sloboda (spojka MŠK Považská Bystrica)

Kto je podľa vás favoritom finále Slovenského pohára?
- To ťažko povedať. S Prešovom sú to vždy náročné zápasy. Tatran má stále silný káder, ale pevne verím, že to opäť zvládneme.

V aktuálnej sezóne ste vyhrali oba vzájomné duely. Čo bude potrebné spraviť, aby sa úspech dostavil aj do tretice?
- V nedávnom vzájomnom zápase nám najmä v prvom polčase veľmi dobre fungovala obrana, za ktorou chytal výborný Laco Kovačin. To je základ. Ďalší predpoklad k úspešnému výsledku je, aby sme zbytočne nestrácali lopty v útoku, lebo to by mužstvo ako Prešov dokázalo potrestať.

Na Trebišov nemáte dobré spomienky, tam ste vlani prehrali rozhodujúci piaty duel v semifinále play-off s Košicami. Trúfate si, že tentoraz vám toto v dejisku na východe SR vyjde a budete oslavovať tretí triumf v SP z ostatných štyroch ročníkov?
- Určite si veríme a ideme do zápasu s tým, že chceme zvíťaziť. Aj v spomenutom semifinále nás prišli povzbudiť fanúšikovia z Považskej Bystrice a utvorili nám dobré prostredie. Veríme, že nám to tentokrát aj s ich pomocou v Trebišove vyjde.

Na zraze bol aj Erik Fenár z prešovského tímu, stihli ste sa zaoberať vzájomným súbojom v Slovenskom pohári?
- Ani nie. V reprezentácii je to niečo iné, tam sme ako jeden kolektív a nie je priestor na tieto veci.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: msk.sk/Barbora Talačová, SZH