Slovenský pohár žien má staronového držiteľa. Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce obhájili svoje prvenstvo, keď vo vyrovnanom finále v Trebišove zdolali HC DAC Dunajská Streda 25:23 (10:8). Po sklamaní z nedeľňajšieho nešťastného vyradenia v semifinále Európskeho pohára mali Zemplínčanky vo štvrtok opäť dôvod na radosť.

"Pred finále sme si v šatni povedali, že poďme si vynahradiť víkendový koniec účinkovania v EP, ktorý mal byť čerešničkou a stále nás to mrzí. Naše ciele boli zisk Slovenského pohára i úspech v play-off. Prvý sme teraz splnili," uviedla kapitánka Iuventy Patrícia Wolligerová, ktorá k duelu s Dunajskostredčankami doplnila: "Som hrdá na tento tím. Máme za sebou náročné obdobie, je nás veľmi málo a išli sme na dno našich síl, či už mentálnych alebo fyzických. Mali sme aj šťastie, Naira zavrela bránku a vďaka tímovému duchu sme to dotiahli až k triumfu."

Bol to tretí tohtosezónny súboj oboch tímov, prvý na neutrálnej pôde. "Nebola to pekná hádzaná, ale veľmi bojovný a taktický súboj. Držala nás brankára Naira Mendesová de Almeidová, nebyť jej zákrokov, tak sa netešíme zo zisku SP. Taktické veci nám najmä v obrane nevychádzali, prehrávali sme súboje s Desortovou a Rajnohovou. Zúročili sme však skúsenosti z Európskeho pohára, v ťažkých dueloch sme vždy dokázali zomknúť. Aj keď sme mali fázy, keď sme niekoľko minút nedali gól, vedeli sme, že šanca príde. Verili sme v silu tohto družstva, vyhral tím," poznamenal michalovský kouč Peter Kostka.

Dunajskej Strede sa najmä v útočnej fáze nepodarilo nadviazať na výkony z MOL ligy. "Individuálne výkony ako počas sezóny sme vo finále nemali. Obrana nám fungovala, ale v útoku sme urobili toľko chýb, že s takým množstvom sa nedá vyhrať zápas o trofej. Len osem gólov v prvom polčase a asi desať nepremenených čistých šancí hovorí za všetko. Treba povedať, že Iuvente veľmi dobre chytala brankárka. Je to len jeden zápas, tentoraz boli Michalovce šťastnejším družstvom," skonštatovala asistentka trénera HC DAC Silvia Priklerová.

Slabšiu efektivitu v koncovke spomenula ako príčinu prehry aj spojka aktuálneho lídra MOL ligy Natália Némethová. "O výsledku rozhodli nepremenené príležitosti. Keby sme lepšie využívali šance, zápas by vyzeral inak. Čakali sme, že to bude ťažký duel, to sa aj potvrdilo. V závere sme až príliš chceli, neboli sme dostatočne koncentrované a neplnili sme trénerove pokyny. Neúspech v pohári nás mrzí. Tešili sme sa, že budeme môcť zabojovať o Slovenský pohár. Žiaľ, nevyšlo to. Teraz sa sústredíme na záver MOL ligy a národné play-off. Veríme, že to dopadne v náš prospech," vyjadrila sa spojka HC DAC Natália Némethová.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Viktor Zamborský/SZH