Snaha Slovenského zväzu hádzanej (SZH) o získanie práva byť spoluorganizátorom EHF majstrovstiev Európy v hádzanej žien v roku 2026 slávila úspech. Európska hádzanárska federácia (EHF) v piatok oznámila potešujúcu správu, že Slovensko bude hostiť kontinentálny šampionát v decembri 2026 spolu s Českom, Poľskom, Rumunskom a Tureckom. Ten mal byť pôvodne v Rusku (Moskva, Petrohrad). Na Slovensku po mužských ME 2022, ktorých organizáciu sa napriek náročnému obdobiu v súvislosti s pandémiou COVID-19 podarilo výborne zvládnuť spolu s Maďarskom, bude v krátkom časovom odstupe ďalšie vrcholné seniorské podujatie.

 

 

Do 25. októbra 2023, keď bola uzávierka prihlášok, evidovala EHF záujem troch kandidatúr - spoločné v podaní Slovenska a Rumunska, Česka a Poľska, samostatnú zo strany Turecka. Na základe vyhodnotenia jednotlivých kandidatúr, konzultácií so zainteresovanými federáciami, analýzy situácie na televíznom trhu, návštevách potenciálnych dejísk a dohode so zainteresovanými federáciami s vyzdvihnutím výhod jednotlivých kandidatúr dospela exekutíva EHF vo štvrtok k definitívnemu rozhodnutiu prideliť organizáciu všetkým piatim záujemcom so zámerom, aby sa vrcholná európska ženská hádzaná dostala do čo najviac európskych krajín a mala čo najväčšiu propagáciu. Na základe tohto rozhodnutia EHF sa najbližšie tri kontinentálne šampionáty žien uskutočnia až v jedenástich krajinách. ME 2024 budú v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku, ME 2026 v spomenutých piatich krajinách vrátane Slovenska a ME 2028 zorganizujú v Nórsku, Dánsku a Švédsku.

Verdikt ohľadom usporiadateľov mal prísť až v apríli, ale pozitívnu správu v predstihu privítalo aj vedenie SZH. „V mene Slovenského zväzu hádzanej by som chcel vyjadriť veľkú radosť a hrdosť pri správe, že Slovensko bude spolu s ďalšími spoluorganizátormi hostiteľom ME 2026 v hádzanej žien. Je to pre nás ocenenie zo strany EHF za prácu na organizácii ME 2022 v hádzanej mužov v najhorších podmienkach v histórii konania šampionátov. Na druhej strane sa tešíme, že prinášame na Slovensko po mužoch aj európsky šampionát žien. Vnímame to ako šancu pre slovenskú hádzanú na reštart po zničujúcom covidovom období, ako impulz pre náš národný tím žien pracovať na sebe, ukázať sa už v tejto rozohratej kvalifikácii a nastúpiť cestu k vrcholu o dva a pol roka pred domácimi fanúšikmi. Rovnako sa tešíme, že Slovensko zorganizuje šampionát na vysokej úrovni a konečne za účasti divákov bez obmedzení. Pevne veríme, že spoločne s novým Ministerstvom cestovného ruchu a športu SR sa nám podarí ukázať Slovensko v tom najlepšom svetle a spolu s ďalšími spoluorganizátormi pripravíme nezabudnuteľné ME 2026 v hádzanej žien v historickom formáte piatich krajín ako celoeurópsku oslavu športu," neskrýval radosť prezident SZH Jaroslav Holeša.

 

„Sme veľmi radi, že práve Slovensko bude môcť hostiť takéto dôležité podujatie. Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR bude samozrejme Slovenskému zväzu hádzanej nápomocné, či už v rámci finančnej podpory alebo pomoci s organizáciou. Zároveň dúfame, že práve pri takejto príležitosti bude možné vidieť, akú dôležitú úlohu nielen v slovenskom športe zohráva nové ministerstvo, a že jeho vznik bol opodstatnený a mal zmysel," uviedli minister Dušan Keketi a štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.

 

Kontinentálny šampionát EHF EURO 2026 v hádzanej žien je plánovaný od 3. do 20. decembra 2026. Budú to len druhé ME s 24 účastníkmi. Základné skupiny sa budú hrať v rumunských mestách Oradea, Kluž, tureckej Antalyi, českom Brne, v poľských Katoviciach a na Slovensku v Bratislave. Zápasy hlavnej fázy turnaja uvidia diváci v Kluži a Katoviciach. Spomenuté poľské mesto, ktoré už bolo dejiskom mužských ME 2016 a MS 2023, bude hostiť aj finálový víkend v Spodek Arene s kapacitou 11-tisíc divákov. BT Arena v Kluži pojme v hľadisku 10-tisíc ľudí.

Na Slovensku bolo v ére samostatnosti sedem významných mládežníckych podujatí a pred dvoma rokmi mužské EHF EURO. Majstrovstvá Európy žien však doterajšej histórii  ešte nie. „Hlavnou motiváciou je propagácia ženskej hádzanej. Chceme, aby sa viac dostala do povedomia ľudí u
nás, ako to bolo v prípade mužskej, keď sme predvlani hostili kontinentálny šampionát. Ten sme zvládli z organizátorskej stránky dobre, hoci sa vinou koronavírusu mohol uskutočniť len v rámci istých možností a obmedzení. Veríme, že ženské ME by mohli byť ešte úspešnejšie a podarí sa nám zaplniť haly," uviedol generálny sekretár SZH Ivan Sabovik.

Slovensko nie je nováčikom v snahe o organizáciu ženských šampionátov. S Českom a Poľskom sa snažilo získať už ME žien 2024, ale prednosť dostali Rakúsko, Švajčiarsko a Maďarsko. V nedávnej minulosti sa SR uchádzala o organizáciu ME žien v roku 2014. Predtým SZH ponúkol, že zaskočí za Holandsko pri usporiadaní ME žien 2012. So svojou iniciatívou neuspel. Ešte za čias predchádzajúceho vedenia SZH nepriniesla želaný výsledok snaha získať MS 2001 a potom 2003 v hádzanej žien.

„My sme vždy prejavovali záujem o kontinentálne šampionáty. Nielen o mužské, ale aj ženské. Vždy sme žili s myšlienkou, aby sme mohli organizovať aj majstrovstvá Európy žien. Teraz nastala situácia ohľadom Ruska a my sme začali o tejto možnosti dosť uvažovať. Naším zámerom je podporiť ženskú zložku a zároveň zostať medzi organizátormi vrcholných podujatí. Chceme ukázať, že sme schopní zorganizovať majstrovstvá a zároveň ich odohrať na požadovanej úrovni," dodal viceprezident SZH Ernö Kelecsényi.