Hádzanárky MŠK Iuventa Michalovce nestačili vo finále Európskeho pohára žien 2023/2024 na španielsky tím ATTICGO Bm Elche ani v odvete. Po tesnej prehre na jeho palubovke 20:22 (10:11) podľahli v piatok aj doma 22:28 (10:15), a tak sa z víťaznej trofeje v kontinentálnej pohárovej súťaži číslo tri premiérovo tešili súperky.

Zverenky trénera Petra Kostku chceli zužitkovať nádejný výsledok z prvého zápasu, v odvetnom stretnutí však od polovice úvodného dejstva len doťahovali náskok protivníka. Napriek skvelému výkonu Patrície Wollingerovej, autorky 11 presných zásahov, nedokázali otočiť vývoj. Nestali sa prvým tímom zo SR v ére samostatnosti a celkovo druhým, ktorý zvíťazil v niektorej z európskych pohárových súťaží. Tým jediným je naďalej Iskra Partizánske vďaka triumfu v PVP 1979/1980.

Výsledok - Európsky pohár žien 2023/2024 - finále - odveta - piatok:
MŠK Iuventa Michalovce (SR) - ATTICGO Bm Elche (Šp.) 22:28 (10:15) - prvý zápas 20:22, Elche sa stalo víťazom EP 2023/2024
Zostava a góly Iuventy: Mendesová de Almeidová, Jablonská-Bobaľová – Radovičová, Dvorščáková 1, Pejovičová 1, Dorszová, Popovcová, Paľová-Rebičová, Bačenková 1, Habánková, Soskydová, Wollingerová 11/1, Kompaniecová 5, Biegerová 1, Klučková 2, Krivokapičová
Najviac gólov za Elche: Van Zijlová 5, So Delgadová Pintová 5/1
Pok. hody: 3/1 - 4/4, vylúčené: 1 - 1, rozhodovali: Radčenko a Persis (obaja Lot.), 1800 divákov

V úvodnej štvrťhodine sa tímy striedali vo vedení. Iuventa po oddychovom čase v 10. min prerušila sedemminútové čakanie na gól a vzápätí naklonila skóre na svoju stranu (4:3). Vtedy ešte nemohla tušiť, že to bude poslednýkrát v zápase. Hostky unikli trojgólovou šnúrou na 8:5, Michalovčanky ešte zareagovali znížením na 7:8, ale v ďalšom priebehu prvého polčasu sa Elche odpútalo na päťgólový rozdiel (prvýkrát 13:8). Po zmene strán zvýšili Španielky vedenie už na šesť gólov, ale snaha Iuventy o obrat neutíchala. Kostkove zverenky sa viackrát dotiahli na štyri presné zásahy a mohli aj viac, ale zrážali ich nepremenené šance. Dokázali to však v 47. min, keď svojím deviatym gólom znížila Wollingerová na 19:22. Obrat sa však nekonal. Hostky opäť odskočili (25:20), čím definitívne rozhodli aj o osude odvety.

Hlas (zdroj: TASR):
Peter Kostka (tréner Iuventy): "Samozrejme, sme sklamaní. Túžili sme uspieť. Športovo treba uznať, že Elche bolo lepšie. Prvých pätnásť minút sme mali dobrú brankárku a nevyžili sme to. Súper zároveň dobre bránil, náš plán B bol vytiahnuť hru bez brankárky. Fungovalo nám to v Španielsku, ale tu sa tak nestalo. Cez polčasovú prestávku sme si povedali, že pôjdme 'bomby'. Sťahovali sme to, bolo to aj o tri góly. Som hrdý na tím."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Roman Hanc