Pod záštitou extraligového hádzanárskeho klubu Záhoráci Stupava/Malacky sa 16. marca uskutoční unikátna konferencia "Inšpiráciou k dosiahnutiu úspechu", ktorá sa zameriava na mentálny koučing športovcov. Viac sa dozviete z rozhovoru s organizátorom tejto konferencie, rodákom z Malaciek a zároveň mentálnym koučom Záhorákov, Rastislavom Tesárom.

Rastislav Tesár, rodák zo Záhoria a odborník v oblasti mentálneho tréningu a rozvoja ľudských zdrojov, sa rozhodol zdieľať svoje bohaté skúsenosti a poznatky prostredníctvom unikátnej konferencie "Inšpiráciou k dosiahnutiu úspechu". Toto podujatie, zamerané na mentálny koučing športovcov aj profesionálov z businessu, si kládlo za cieľ osvietiť cesty k úspechu a sebarozvoju.

V nasledujúcich riadkoch nájdete pohľad do zákulisia príprav konferencie, dôvody jej vzniku, ako aj ciele, ktoré Rastislav Tesár a jeho tím chcú dosiahnuť. Pozrite sa bližšie na myšlienku, ktorá stojí za touto iniciatívou, a spoznajte, ako konferencia môže inšpirovať každého z nás k lepšiemu a úspešnejšiemu životu.

Začnime trochu osobne, aké profesijné pozície ste zastávali predtým, než ste sa začali naplno venovať mentálnemu tréningu?

Po ukončení vysokoškolského štúdia som viac než dve desaťročia pôsobil v nadnárodnej spoločnosti, konkrétne v oddeleniach ľudských zdrojov a rozvoju vzdelávania, kde som sa sústredil predovšetkým na rozvoj zamestnancov. V poslednej dobe som svoje pôsobenie úplne preorientoval na mentálny tréning, koučing, mentoring a vzdelávaciu činnosť. Spolupracujem s ľuďmi z oblasti managementu a športu a prispievam k ich osobnostnému a profesionálnemu rastu, pričom ich podporujem v posilňovaní ich silných stránok a rozvoji potenciálu s cieľom dosahovať ich úspechy. Moja práca je zároveň mojou vášňou, mojim koníčkom.

Ako vznikla myšlienka usporiadať konferenciu Inšpiráciou k dosiahnutiu úspechu a prečo ste sa rozhodli zamerať práve na mentálny koučing športovcov?

Nápad sa vo mne zrodil, keď som cestoval autom a počúval podcast o osobnom rozvoji a mentálnom tréningu. Oblasť, ktorú som študoval, a aj sa ňou zaoberám, pretože teraz píšem svoju dizertačnú prácu v odbore „Mentálny koučing v športe a businessu“. Bez váhania som zavolal priateľovi, aby som sa s ním podelil o svoju myšlienku. Jeho podpora bola okamžitá a ďalšie nápady prišli takmer okamžite, a tak sme sa rozhodli nápad realizovať.

Ale prečo práve mentálny koučing? Či už ide o športovcov, manažérov alebo jednotlivcov, každý má svoje sny, vízie a ciele. Môžu mať vynikajúcu fyzickú kondíciu, silu, ovládnuť svoju prácu či šport, pričom aj taktická príprava môže byť na vysokej úrovni a životný štýl zdravý. Avšak kľúčovým faktorom je aj psychická pohoda a schopnosť správne prepojiť racionálne a emočné aspekty. Práve tu zasahuje mentálny koučing, ktorý pomáha posilňovať pozitívne myšlienky a eliminovať tie negatívne.

Konferencia sa bude venovať práve tejto téme - ako mentálny koučing prispieva k dosahovaniu maximálneho výkonu nielen vo svete športu, ale aj v profesijnom živote a vlastne v akomkoľvek inom odvetví, kde človek túži po úspechu. Úspech je veľmi individuálny a každý ho chápe inak, preto sme na konferenciu pozvali 6 inšpiratívnych rečníkov, vrátane domácich z Malaciek a nášho regiónu, ktorí sú vo svojich oblastiach výnimoční. Budú sa deliť o svoje pohľady na úspech a cesty, ako ho dosiahnuť.

Aké hlavné témy a otázky sa budú na konferencii rozoberať?

Každý rečník má za sebou úspešný osobný príbeh, avšak naším cieľom nie je prioritne sa zamerať na ich dosiahnuté úspechy. Hlavne nás zaujíma, čo ich motivovalo, inšpirovalo a viedlo k týmto úspechom a ako sa dokázali reštartovať v prípade neúspechov. Niektorí rečníci sa dokonca museli vyrovnať s náhlymi zmenami, ktoré im život priniesol, a nie vždy boli tieto zmeny pozitívne. O svojich skúsenostiach a prístupe k riešeniu týchto výziev sa s nami podelia.

Výber hostí bol inšpirovaný cieľovou skupinou konferencie, ktorá je určená širokej verejnosti - od škôl, učiteľov, žiakov, cez športové kluby, trénerov, rodičov, až po zamestnancov a manažérov firiem. Cieľom je ponúknuť inšpiráciu a príklady z praxe tým, ktorí sa zaujímajú o cestu k úspechu, a to nielen v športovom, ale aj v podnikateľskom a profesionálnom svete, začínajúc od úplných začiatkov. Preto sme pozvali rečníkov z rôznych sfér života.

Spíkri konferencie majú rôzne športové a profesionálne pozadie. Ako ich skúsenosti pomôžu účastníkom konferencie v oblasti mentálneho koučingu?

Medzi rečníkmi sú Ingrid Stachovičová, Peter Bartalský, David Hovorka, Pavol Halász, Jaroslav Sedláček a Marian Jelínek, ktorí majú rozmanité športové a profesionálne pozadie. Ich skúsenosti a príbehy poskytnú účastníkom cenné lekcie v oblasti mentálneho koučingu, motivácie a sebamotivácie. Dúfame, že ich príbehy poslúžia ako zdroj inšpirácie a že každý účastník nájde niečo, čo ho osloví.

Výberom rečníkov z rôznych oblastí, ako aj tým, že sme dokázali pozvať aj ľudí z nášho mesta a regiónu, chceme ukázať, že Malacky a Záhorie sú domovom mnohých inšpiratívnych osobností, ktoré môžu prezentovať svoje príbehy úspechu. Chceme a plánujeme v organizácii podobných aktivít pokračovať.

Aké sú hlavné ciele konferencie a čo by ste chceli, aby si účastníci odniesli domov po jej skončení?

Moje životné motto znie: Ak chceš zmeniť svet, začni u seba. Tento princíp vyzdvihuje dôležitosť osobného rozvoja pre dosiahnutie úspechu. Môj vlastný príbeh je dôkazom, že nič v živote neprichádza zadarmo a vždy som sa musel snažiť dosiahnuť svoje ciele. Mojím prianím je, aby každý účastník konferencie odchádzal s pozitívnymi pocitmi, aby ho konferencia obohatila a aby si každý uvedomil, že úspech má pre každého z nás rôzny význam, hoci môže byť podobný, ale predsa len iný. A že každý z nás kráča svojou jedinečnou cestou. Poďme sa teda navzájom inšpirovať a vzájomne sa podporovať na našich cestách k úspechu. 

Konferencia sa uskutočňuje pod záštitou extraligového hádzanárskeho klubu HC Záhoráci Stupava/Malacky. Akú úlohu zohráva tento klub v organizácii a realizácii konferencie?

Ako hrdý člen záhoráckej hádzanárskej rodiny cítim hlbokú vďaku za možnosť byť súčasťou tohto kolektívu. Spoločne s tímom Záhorákov sa zanietene venujeme príprave tohto projektu, pretože veríme, že šport nie je len o samotnej hre, ale aj o inšpirácii, vzájomnej podpore a spoločnom smerovaní k úspechom. Naše spolupatričnosť a podpora, ktorú si navzájom poskytujeme, z nás tvorí skvelý tím.

Ako bude prebiehať registrácia účastníkov a čo môžu očakávať po príchode na miesto konania pred oficiálnym začiatkom konferencie?

Prosíme našich divákov, aby na miesto udalosti dorazili už od 9. hodiny s cieľom zabezpečiť ich pohodlné usadenie v sále kina najneskôr do 9.45 hod. Toto nám umožní presne o 10. hodine začať s konferenciou. Účastníkom bude počas podujatia k dispozícii občerstvenie vrátane kávy, ako aj možnosť nákupu v fanshope a predaja kníh zameraných na mentálny koučing a tréning. Okrem toho budú mať príležitosť stretnúť sa a vymeniť si pár slov s našimi rečníkmi.

Sú v pláne nejaké interaktívne alebo praktické časti programu, kde budú môcť účastníci priamo aplikovať naučené techniky mentálneho koučingu?

Na našej konferencii sa síce nebudú konať praktické ukážky ani workshopy, ale pripravili sme pre vás tipy a triky; od dvoch odborníkov, ktorí sa profesionálne zaoberajú mentálnym koučingom. Naším cieľom je poskytnúť divákom inšpiráciu pre praktické uplatnenie v každodennom živote. Okrem toho účastníkom ponúkneme možnosť prihlásiť sa na mentálny tréning, kde si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, čo presne mentálny koučing zahŕňa, ako funguje a aké má výhody.

Ako sa zainteresovaní môžu prihlásiť alebo získať viac informácií o konferencii? Existuje nejaká možnosť pre ľudí, ktorí sa nemôžu zúčastniť osobne, sledovať konferenciu online?

Registrácia bude dostupná prostredníctvom webovej stránky Záhoráci. Pre tých, ktorí by mali záujem, bude tiež k dispozícii kontaktný e-mail a telefónne číslo na objednávku vstupeniek. Tešíme sa na každého, kto sa rozhodne zúčastniť. Aktuálne neplánujeme, že by sa konferencia uskutočnila online. Avšak sme otvorení zmenám a podľa záujmu účastníkov sa prispôsobíme. Naša flexibilita nám umožňuje reagovať na vývoj situácie a zabezpečiť, aby naša akcia bola úspešná a prínosná pre všetkých zúčastnených.

Môžete nám povedať viac o mieste konania - kino Záhoran v Malackách? Prečo ste si vybrali práve toto miesto?

Po starostlivom zvažovaní rôznych možností sme sa rozhodli pre kino. Toto rozhodnutie sme urobili z viacerých dôvodov: kino je nielen reprezentatívne a komfortné, ale je to aj miesto, kde sa ľudia cítia výnimočne príjemne. Má svoje čaro, vďaka ktorému si ho návštevníci obľúbili a radi sa sem opakovane vracajú. Kino má pre mňa osobitný význam, keďže práve tu som zažil svoju prvú filmovú projekciu v detstve, čo vo mne zanechalo hlboké a pozitívne emócie. 

Máte už teraz v pláne nejaké ďalšie podujatia alebo konferencie zamerané na podobné témy, na ktoré by sa mohli účastníci tešiť v budúcnosti?

Postupujeme metodicky, krok za krokom, a vyčkáme na výsledky našej prvotnej iniciatívy. Na základe prijatej spätnej väzby posúdime, či sa konferencia stane pravidelným podujatím aj v roku 2025. Sme odhodlaní pokračovať v našom presvedčení, že mentálny koučing je neoddeliteľnou súčasťou prípravy každého, kto má ambície dosiahnuť úspech. Informácie o všetkých našich aktivitách budú pravidelne aktualizované na webovej stránke Záhorákov.

Autor a foto: Záhoráci Stupava/Malacky