Prvú polovicu nadstavbovej časti o titul majstra SR v hádzanej žien 2023/2024 uzavrel stredajší duel, v ktorom HK Slovan Duslo Šaľa podľahol MŠK Iuventa Michalovce jednoznačne 24:34, hoci po polčase vyhrával 13:12 a ešte v úvode po zmene strán mal dvojgólový náskok (15:13). Pre Šalianky to je druhá prehra v nadstavbe, pre Michalovčanky naopak prvé víťazstvo, vďaka ktorému sa bodovo dotiahli na Dunajskú Stredu. Svoje konkurentky a úradujúce šampiónky zásluhou lepšieho skóre aj preskočili v tabuľke.

V prvom polčase stretnutia, v ktorom sa oficiálne rozlúčil s rozhodcovskou kariérou Peter Haščík (viedol ho so svojou dcérou Rebekou, pozn.), mala hra vyrovnaný priebeh. Tímy sa striedali vo vedení, ktoré však nebolo vyššie ako dvojgólové. Do kabín išli spokojnejšie Šalianky, ktoré sa mohli spoľahnúť na brankárku Oláhovú (13:12). Po zmene strán Matušincová zvýšila na 15:13 pre Duslo. Pri vylúčení Pócsíkovej sa rozbehla Iuventa, ktorá vyhrala presilovku 2:0. Medzi troma žrďami im pomáhala De Almeidová. Jej spoluhráčky pridali ďalšie tri góly a v 42. min bolo 23:17. Hostky pokračovali vo zveľadovaní náskoku, dvojciferný získali po góle Kompaniecovej na 29:19 v 53. min. O osude zápasu bolo rozhodnuté, a tak tréneri dali príležitosť aj ďalším hráčkam.

„V prvom polčase sme hrali výborne, dobre sme bránili a obojstranne to bol kvalitný zápas. Oba tímy sa snažili o rýchlu hádzanú a malo to spád. Potom sme však akoby zostali v šatni. Čakali sme, že Iuventa na nás vybehne. Mali sme problém v útoku, ale najmä sme sa prestali vracať do obrany, kde nám chýbala agresivita a nemali sme prerušenia. Veľký rozdiel je medzi kvalitou základnej šestky a lavičky. Hráčky z nej, keď sa dostanú na palubovku, namiesto toho, aby bojovali a chytili sa šance, čakajú na koniec duelu. Iuvente gratulujem k zaslúženej výhre. Bola lepšia, ale nie až o toľko gólov," zhodnotil duel pre RTVS :Šport kouč Šale Peter Kostka. 

Jeho náprotivok si po nie presvedčivých 35 minútach v podaní svojich zvereniek mohol vydýchnuť. „Som rád, že sme to zvládli. Prvý polčas bol z našej strany slabý, nedostali sme sa do tempa, chýbal nám pohyb bez lopty. Mali sme slabú efektivitu streľby, akoby zatiahnutú ručnú brzdu. Dobieha nás dlhá sezóna, fyzicky sme v poriadku, ale každé dva - tri dni sa mentálne nastaviť na zápas, nie je jednoduché. S tým sme mali problém. V šatni padli tvrdšie slová, nebol priestor na hladkanie sa. Napokon sme aj častejším striedaním dokázali jednoznačne zvíťaziť. Je to krutý výsledok pre domáce, ale šírka kádra a kvalita defenzívy rozhodla," povedal kormidelník Iuventy Peter Kostka.

Nadstavba bude pokračovať v sobotu 11. mája opäť v Šali, kde si od 17.15 h zmerajú sily miestny HK Slovan Duslo v regionálnom derby s HC DAC Dunajská Streda.

Výsledok stredajšieho stretnutia 3. kola nadstavbovej časti o titul majstra SR v hádzanej žien 2023/2024:
HK Slovan Duslo Šaľa - MŠK Iuventa Michalovce 24:34 (13:12)
Najviac gólov: Ščípová 5, Mária Holešová 5, L. Ratvajská 3, Pócsíková 3/1 - Bačenková a Wollingerová po 6, Kowaliková 4, Biegerová 4/2
Pok. hody: 3/2 - 2/2, vylúčené: 3 - 5, rozhodovali: Haščík a Haščíková, 650 divákov

Tabuľka:
1. Michalovce 2 1 1 0 63:53 3
2. Dunajská Streda 2 1 1 0 65:60 3
3. Šaľa 2 0 0 2 55:70 0

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: zhk-iuventa.sk