Hádzanári Tatrana Prešov odvrátili hrozbu majstrovského mečbalu pre súpera. Zverenci trénera Mareka Gernáta v stredajšom druhom zápase finálovej série play-off Niké Handball extraligy mužov 2022/2023 ovládli dianie na domácej palubovke a nad MŠK Považská Bystrica zvíťazili jednoznačne 32:20 (17:9), vďaka čomu vyrovnali stav série na 1:1.

"Som veľmi rád, že nám druhý zápas vyšiel, lebo bol dôležitý pre ďalší vývoj série. O našom dobrom výkone hovorí aj počet inkasovaných gólov. Všetko vychádzalo z kvalitnej obrany a výborného Čuprynu v bránke, ako aj z dodržiavania taktických pokynov. Ukázali sme našu silu. Máme prvé víťazstvo a všetko sa začína od nuly," neskrýval spokojnosť kormidelník Tatrana Marek Gernát.

Prvý gól duelu strelil Ďuriš, ktorý rozhodol prvý súboj, ale Šarišania od stavu 1:2 otočili vývoj skóre na 6:2 a zobrali taktovku do svojich rúk. Považanom sa hra nedarila, robili veľa chýb, a tak skóre narastalo v prospech domácich. Bystrický v 23. min síce znížil na 8:11, ale záver I. polčasu využili obhajcovia titulu na získanie rozhodujúceho náskoku. Už v 35. min to po góle Lópeza Garcíu o desať gólov (19:9). Oba tímy potom už dohrávali a šetrili sily. Aj vďaka skvelému výkonu brankára Čuprynu dosiahli domáci pohodlný dvojciferný triumf.

"Nevydaril sa nám vstup do zápasu, za domácimi sme zaostávali v agresivite, hrali sme zakríknuto a najmä prešovská obrana nám robila problémy. Samozrejme, že v domácom prostredí boli Prešovčania sebavedomejší. Technickými chybami a nepremenenými šancami sme ich dostali na koňa. Vo zvyšenom čase sme sa snažili niečo urobiť s vývojom zápasu. Je to však play-off, takže je jedno, či prehráme o gól alebo o desať. Už sa sústredíme na pokračovanie série," poznamenal k príčinám prehry kouč MŠK Václav Straka.

Finálová séria hraná na tri víťazstvá sa tak prakticky začína odznova, jej tretí diel príde na rad v sobotu 13. mája od 18.00 h v Považskej Bystrici.

Aj v sérii o 3. miesto vyznelo druhé stretnutie jasne pre domácich. Hráči HK Košice odplatili HK Kúpele Bojnice prehru 27:33 z Prievidze, keď v stredu zvíťazili doma ešte jednoznačnejšie 37:26 (16:13). Košických vicemajstrov potiahol 13-gólový kanonier Patrik Hruščák, ktorý ešte nevyužil dva pokutové hody. Tretí duel bude v sobotu 13. 5. od 18.00 h na prievidzskej palubovke, kde sa rozhodne, kto získa mečbal boji o bronz.

Výsledky stredajších stretnutí Niké Handball extraligy mužov 2022/2023:

finále play-off – druhý zápas (hrá sa na tri víťazstvá):
Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica 32:20 (17:9) – stav série 1:1
Zostavy a góly:
Prešov: Čupryna, Colodeti – Rábek 8/7, Mitaľ 2, Fenár, J. Kravčák 1, Gogola 1, Ivanovič 2, Kasatkin 3, Turek 1, López García 7, Michalka 2, L. Urban 4, Kimák-Fejko, Caballero Hernández, Carapkin 1
P. Bystrica: Kovačin, Dobroň - M. Roman, Sloboda 2, Bystrický 1, Hozman 4, Petrík, Jurák 3, Ľ. Ďuriš 4, Ďurana, Štefina 1, M. Briatka 5/3, Vallo, Žilinčík, Ed. Valášek, Mar. Gardian
Pok. hody: 7/7 – 5/3, vylúčení: 6 - 4, ČK: , rozhodovali: Haščík a R. Sivák, 1280 divákov

o 3. miesto - druhý zápas (hrá sa na tri víťazstvá):
HK Košice - HK Kúpele Bojnice 37:26 (16:13) - stav série 1:1
Najviac gólov: P. Hruščák 13/3, M. Straňovský a Guzy po 5 - Bogár 6, J. Briatka 5/1, Michniewicz 5/2
Pok. hody: 5/3 - 4/3, vylúčení: 6 - 3, rozhodovali: Zubo a B. Sivák, 135 divákov

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: Barbora Talačová, msk.sk