Kvalifikácia o postup na mužské majstrovstvá sveta 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku (14. 1. - 2. 2. 2025) dospela do rozhodujúcej fázy, do ktorej sa prebojovali aj slovenskí hádzanári. V 2. kole II. kvalifikačnej fázy stojí pred nimi prekážka v podobe Poľska.

Dvojzápas so súperom, s ktorým odohrali v doterajšej histórii veľa zápasov - zatiaľ posledný v januári 2024 na turnaji v španielskom meste Granollers, kde utrpeli hladkú prehru 20:38 (10:19) - a majú s ním negatívnu bilanciu (7 - 2 - 15 podľa zprp.pl), rozhodne, či si Slováci po 14 rokoch zahrajú na svetovom šampionáte.

Poľsko bude mať vo štvrtok 9. mája výhodu domáceho prostredia. Prvý duel sa hrá od 18.00 h v ERGO Arene v Gdansku (rozhodujú Portugalčania Cacador a Nicolau, priamy prenos na Sport1 TV). „Poliaci sú určite favoritom dvojzápasu. Môžeme od nich očakávať, že majú jediný cieľ - postup na MS. My sme v role outsidera, ale určite neskladáme zbrane. Majú urastených hráčov najmä v strede obrany. Mohlo by na nich platiť, keby sme to skúšali cez oblúky, viac hrali cez krídla a dostávali sa na šestku. Musíme hrať disciplinovane," tvrdí jeden z najskúsenejších v súčasnom slovenskom kádri Lukáš Urban.

Slováci majú za miestenkou na svetový šampionát dva úspešné kroky, ktoré urobili vyradením Kosova (v I. fáze 33:23, 25:28) a Izraela (v 1. kole II. fázy 26:25, 26:24). „Rozdiel medzi súpermi, cez ktorých sme prešli v kvalifikácii a tým najbližším, je výrazný. Uvedomujeme si, že nás čaká nesmierne náročný dvojzápas. Očakávam od tímu posun oproti predchádzajúcemu vzájomnému stretnutiu. Poľsko má veľmi dobrý tím. Vyznačuje sa kvalitnou a kompaktnou defenzívou. Obzvlášť v jej strede. Je náročné sa proti jeho hráčom presadiť v súbojoch jeden na jedného. Majú dobrých obrancov, veľkých pivotov, kvalitných tvorcov hry i strelecky disponované spojky. Dá sa povedať, že všetky súčasti hry majú dobré," povedal hlavný kouč tímu SR Fernando Gurich, ktorý v príprave na súpera využije aj poznatky z predchádzajúceho vzájomného duelu. Potrebujeme lepšie kontrolovať tempo hry. Na turnaji v Španielsku sme robili veľa technických chýb, nestíhali sme sa vracať do obrany. Mali sme tam problémy aj so zostavou, bolo to veľmi náročné. Musíme ubrániť priestor na šestke, aby sa pivoti súpera nedostávali k loptám. Proti hráčom ako Syprzak a Gebala to bude ťažká úloha. Dobrý výsledok by bolo víťazstvo, ale nechceme sa zameriavať na skóre, ale skôr sústrediť na náš výkon a hlavne sa zlepšiť."

Slovenskí hádzanári sa od nedele pripravovali v Topoľčanoch. V 20-člennom kádri (z neho necestovalo do Poľska trio Konečný, Páleš, Kvaššay) chýbajú pre zranenia dôležití hráči spojkového radu Martin Potisk a Marek Hniďák.

Ani Poliaci, ktorí z ostatných deviatich MS štartovali na ôsmich a trikrát sa na nich tešili zo zisku medaily, nenastúpia v kompletnom zložení. Tiež im chýbajú dve dôležité spojky - Szymon Sičko a Michal Olejniczak. „Samozrejme, pamätáme si náš januárový zápas v Španielsku. Zvládli sme ho v pohode a vyhrali vysoko, ale nedržal by som sa toho, lebo prípravné a kvalifikačné duely sú dve rozdielne veci. Najväčšiu silu má slovenský tím zrejme na brankárskom poste, ale musíme si dať pozor na nebezpečnú ľavú spojku s dobrou strelou a dynamického tvorcu hry pôsobiaceho v Španielsku. Ostatní hráči sú na rovnakej priemernej úrovni. Dúfam však, že sme o niečo lepší, ale to sa ukáže až na palubovke," citovala oficiálna stránka Poľského hádzanárskeho zväzu trénera Marcina Lijewského.

Odveta sa bude hrať v topoľčianskej športovej hale v nedeľu 12. mája od 17.30 h. Fanúšikovia hádzanej, ktorí chcú prísť v závere týždňa povzbudiť slovenských reprezentantov, si môžu zakúpiť vstupenky prostredníctvom TicketLIVE: 

https://www.ticketlive.sk/sk/event/slovensko-polsko-topolcany-12-05-2024

Okrem usporiadateľov Chorvátska, Dánska a Nórska majú istú priamu účasť traja najlepšie umiestnení (z doteraz nekvalifikovaných) na ME 2024: Francúzsko, Švédsko, Nemecko. V európskej časti kvalifikácie sa bude bojovať o 11 miesteniek, rozhodujúce boje sú plánované na 8. - 12. mája 2024.

Dvojice v 2. kole II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2025 v hádzanej mužov (prvé zápasy 8./9. 5. - odvety 11./12. 5. 2024):

Litva - Maďarsko
Taliansko - Čierna Hora
Grécko - Holandsko
Rumunsko - Česko
Španielsko - Srbsko
Faerské Ostrovy - Severné Macedónsko
Slovinsko - Švajčiarsko
Portugalsko - Bosna a Hercegovina
Island - Estónsko
Poľsko - Slovensko, štvrtok 9. 5. o 18.00 h v Gdansku (Ivan Cacador a Eurico Nicolau z Portugalska) a nedeľa 12. 5. o 17.30 v Topoľčanoch
Gruzínsko - Rakúsko

Nominácia Slovenska na dvojzápas 2. kola II. fázy kvalifikácie proti Poľsku (9. 5. v Gdansku o 18.00 h a 12. 5. o 17.30 h v Topoľčanoch):
brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC Kelag Ferlach/Rak.), Igor Čupryna (Tatran Prešov)

pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR), Jakub Tóth (SKKP Handball Brno/ČR), Šimon Macháč (MŠK Považská Bystrica), Marek Páleš (HK Kúpele Bojnice)

krídla: Dávid Mišových (Dessau-Rosslauer HV 06/Nem.), Juraj Briatka (UHC Speed Connect Hollabrunn/Rak.), Erik Fenár, Damián Mitaľ (obaja Tatran Prešov)

spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Marko Jurkovič (Balonmano Torrelavega/Šp.), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Mikuláš Kucsera ml. (HC Robe Zubří/ČR), Ľubomír Ďuriš, Branislav Kvaššay (obaja MŠK Považská Bystrica), Lukáš Urban, Jakub Kravčák (obaja Tatran Prešov) 

 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Henrich Mišovič