Slovenské hádzanárky sa vo štvrtok podvečer dozvedeli mená svojich súperiek na majstrovstvách Európy žien, ktoré sa od 28. novembra do 15. decembra 2024 uskutočnia v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku a prvýkrát v histórii sa na nich predstaví až 24 tímov (namiesto doterajších 16). Viedenský žreb zaradil Slovenky do základnej E-skupiny, ktorej dejiskom bude rakúsky Innsbruck, spoločne s nórskymi obhajkyňami titulu, domácimi Rakúšankami a Slovinkami, ktoré sa pred pár dňami tešili z nečakaného postupu na OH 2024 v Paríži.

„Ešte pred majstrovstvami Európy sú na programe olympijské hry a ťažko vopred odhadovať, aký vplyv to bude mať na silu a zloženie tímov, keďže práve toto býva obdobie na obmenu kádrov národných tímov. V každom prípade nás čaká veľmi silné Nórsko, ktorý je jeden z hlavných kandidátov na titul na európskom šampionáte. Rakúšanky začali novú éru pod vedením trénerky Monique Queisovej-Tijstermanovej, budú mať výhodu domáceho prostredia i početnej podpory fanúšikov, ale myslím si, že to nie je až tak silný tím ako napríklad Španielsko či Nemecko. Je bližšie k našej úrovni, preto s ním máme väčšiu šancu odohrať vyrovnané stretnutie. Slovinsko má tiež svoju kvalitu. Z môjho pohľadu má naša skupina jasného favorita v Nórkach a my sa pokúsime s Rakúšankami a Slovinkami zabojovať o nejaké víťazstvo a prípadne aj druhú postupovú priečku do hlavnej fázy. Pre nás je veľký úspech už aj účasť na EHF EURO. Musíme si to užiť a zároveň bojovať, o čo najlepšie výsledky," uviedol španielsky kouč žien SR Jorge Dueňas.

Na štvrtkovom žrebe 24 účastníkov (20 postupujúcich z kvalifikácie a 4 /3 organizátori a obhajca Nórsko/ s istotou účasti automaticky) rozdelili do šiestich štvorčlenných základných skupín. Slovenky žrebovali zo štvrtého výkonnostného koša, takže sa nemohli stretnúť s družstvami Česka, Ukrajiny, Turecka, Faerských ostrovov a Portugalska.

„Musím povedať, že pre nás je najdôležitejšie už to, že vôbec môžeme na šampionáte hrať. Želali sme si dostať sa do skupiny s dejiskom v Debrecíne alebo Innsbrucku, čo nám vyšlo. Máme v nej dvoch účastníkov blížiacich sa olympijských hier v Paríži a domáce Rakúsko. Očividne je to náročná skupina, ale my si súperov nevieme a ani nemôžeme vyberať. Pre náš mladý tím to bude veľká škola a verím, že sa dievčatá pokúsia urobiť čo najlepší výsledok," povedal prezident SZH Jaroslav Holeša, ktorý nechýbal v rakúskej metropole.

Na premiérové ME s 24 družstvami postúpili slovenské reprezentantky z 2. kvalifikačnej skupiny, kde obsadili za Nemkami a Ukrajinkami 3. priečku. Na kontinentálnom šampionáte sa predstavia tretíkrát, od predchádzajúcej účasti uplynulo desať a od prvej dokonca už tridsať rokov. Na oboch ME skončili dvanáste, ale pri nižšom počte účastníkov (16, resp. 12).

V základných skupinách s troma dejiskami Debrecín (A a B-skupina), Bazilej (C a D-skupina) a Innsbruck (E a F-skupina) sa hrá systémom každý s každým. Do hlavnej (štvrťfinálovej) fázy postúpia prvé dva tímy zo skupín. Hrať sa bude v Debrecíne a vo Viedni, kde v tamojšej Stadthalle vyvrcholí šampionát finálovým víkendom.

Žreb základných skupín na ME v hádzanej žien v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku (28. 11. - 15. 12. 2024):
A-skupina (Debrecín/Maď.): Švédsko, Maďarsko, Severné Macedónsko, Turecko
B-skupina (Debrecín/Maď.): Čierna Hora, Rumunsko, Srbsko, Česko
C-skupina (Bazilej/Švaj.): Francúzsko, Španielsko, Poľsko, Portugalsko
D-skupina (Bazilej/Švaj.): Dánsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Faerské ostrovy
E-skupina (Innsbruck/Rak.): Nórsko, Rakúsko, Slovinsko, Slovensko
F-skupina (Innsbruck/Rak.): Holandsko, Nemecko, Island, Ukrajina

Nasadenie tímov do košov pri žrebe ME 2024:
1. kôš: Nórsko, Dánsko, Čierna Hora, Francúzsko, Švédsko, Holandsko
2. kôš: Nemecko, Španielsko, Rumunsko, Maďarsko, Švajčiarsko, Rakúsko
3. kôš: Slovinsko, Chorvátsko, Poľsko, Srbsko, Severné Macedónsko, Island
4. kôš: Česko, Ukrajina, Turecko, Faerské ostrovy, Portugalsko, Slovensko 

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH