Štvrtkový žreb vo Viedni rozhodol o zložení šiestich základných skupín na majstrovstvách Európy žien v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku (28. 11. - 15. 12. 2024). Hádzanárky SR sa ocitli v innsbruckej E-skupine spolu s obhajcom titulu Nórskom, domácim Rakúskom a Slovinskom.

Slovenské reprezentantky sa tak dostali do spoločnosti najatraktívnejšieho tímu, družstva jedného z organizátorov šampionátu a tímu, ktorý aktuálne dosiahol svoj historický postup na OH. „Predovšetkým sa tešíme, že sme účastníkmi šampionátu a naše reprezentačné družstvo si bude môcť zahrať na majstrovstvách Európy. Určite budeme chcieť, aby náš tím napredoval a pripravil sa na ďalšie ME, ktorého sme spoluorganizátormi. V skupine máme dvoch účastníkov tohtoročných olympijských hier - teda Nórsko a Slovinsko, k tomu ešte Rakúsko ako jedného z usporiadateľov, ktoré bude mať doma podporu fanúšikov. Myslím si však, že do decembra môžeme aj my veľa spraviť, aby sme sa zlepšili, hrali lepšie a potom mohli podať v troch dueloch na ME maximálne výkony. Hovoriť o postupe zo skupiny je ťažké, ale po OH prichádza v zúčastnených tímoch ku generačným výmenám. Možno aj nám to v rámci skupiny otvorí a prinesie určité možnosti. Dúfam, že aspoň jeden zápas vyhráme," povedal viceprezident Slovenského zväzu hádzanej Ernö Kelecsényi, ktorý bol osobne prítomný vo Viedni.

O rozdelenie 24 účastníkov do šiestich skupín sa postarala aj nórska brankárka Silje Solbergová: „Pre nás je to dobrý žreb. Čakajú nás zaujímavé zápasy v krásnom meste. Nespomínam sa na poslednú konfrontáciu so Slovenskom, ale je zaujímavé sa stretnúť na tejto úrovni aj s novými tímami."

Z rakúskych reprezentantiek sa k zloženiu E-skupiny vyjadrila Patrícia Kovácsová: „Je to ťažký žreb. V skupine máme dva tímy, ktoré si vybojovali účasť na OH. Bude to náročné, ale tešíme sa na túto výzvu. Poznám pár slovenských hráčok, spomeniem Barbora Lanczovú a Simonu Szarkovú. Hrali sme proti Slovensku pred nejakým časom a bude to veľký boj. Uvidíme, ako to dopadne."

Slovinsko zastupoval šéf tamojšieho olympijského výboru Franjo Bobinac. „Zaujímavá skupina. Myslím si, že Slovinsko môže byť spokojné s jej zložením. Obzvlášť, keď sa pozrieme na iné skupiny, ktoré sa javia ako náročnejšie. Sú v nej dvaja účastníci olympijských hier, domáce družstvo a Slovensko, ktoré tiež napreduje. Hádzaná je totiž na vzostupe v rôznych kútoch Európy," poznamenal Bobinac.

Nádejne vidí naša účinkovanie spojka francúzskeho OGC Nice Adriána Holejová. „Myslím si, že sme sa nedostali do zlej skupiny. Z môjho pohľadu je celkom hrateľná, lebo pri pohľade na iné sa mi tie zdali celkom nabité. Podľa mňa sa s Rakúskom i Slovinskom dá hrať, hoci Slovinky sú momentálne v dobrej forme, čo teraz ukázali víťazstvom na Čiernohorkami v olympijskej kvalifikácii. Určite to však nebude ľahké. O kvalitách Nórok všetci vieme, takže proti nim ťažko niečo očakávať. S ďalšími dvoma družstvami si môžeme merať sily."

Podobný názor má tiež michalovská krídelníčka Martina Popovcová: „Osobne si myslím, že sme dostali dobrú skupinu. Duel s Nórskom bude pre nás hádzanárskou školou, v ktorom sa môžeme len ukázať. So Slovinskom sme hrali pred rokom. Síce sa za ten čas veľa vecí zmenilo, ale verím tomu, že je to hrateľný súper. Rakúsko bude mať obrovskú výhodu domácej palubovky. Myslím si však, že takisto ako so Slovinkami sa s nimi dá hrať."

Spokojnosť vyjadrila aj spojka poľského majstra MKS Zaglebie Lubin Karin Bujnochová: „Myslím si, že so zložením skupiny môžeme byť spokojné. Na druhej strane zase na tom až tak veľmi nezáleží, pretože zápasy na majstrovstvách majú špecifický náboj. V prvom koši by sme ťažko hľadali ľahkého súpera, v podstate je to jedno, kto to je. Z druhého koša sa nám ušlo Rakúsko, ktoré sa za posledné obdobie urobilo výkonnostne posunulo vpred a jeho reprezentantky zažívajú nový impulz. Z hľadiska úrovne je nám však najbližšie. My do týchto duelov pôjdeme pokúsiť sa uhrať uhrať čo najlepšie výsledky a prekvapiť."

Favorit skupiny je jasný, ale o druhú postupovú priečku do hlavnej fázy by to mohol byť boj troch ostatných účastníkov. „Musím povedať, že to nie sú ľahkí súperi, s ktorými sme sa ocitli spoločne v innsbruckej skupine. Nórsko je samostatná kapitola a takpovediac iná liga. Nórky sú najsilnejší tím na svete a ich kvality vzbudzujú všeobecný obdiv. Hrať proti nim bude neskutočne veľká výzva. Aj Slovinsko a Rakúsko majú silné tímy a nebudú to s nimi jednoduché stretnutia. Verím, že sme schopné dosiahnuť stanovené ciele, na ktoré budeme reálne mať, ak budeme hrať ako tím a využijeme naše silné stránky," skonštatovala Erika Rajnohová, tvorkyňa hry národného tímu i HC DAC Dunajská Streda.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH