V Slovenskom pohári hádzanárok nepribudlo na listinu víťazov nové meno. Od sezóny 2012/2013 nepozná domáca pohárová súťaž iné víťazky ako hráčky MŠK Iuventa Michalovce. Hádzanárky zo Zemplína opäť obhájili trofej, ktorú dovedna získali už štrnásťkrát. V nedeľňajšom finále zdolali súperky z HC DAC Dunajská Streda 27:23 (15:8).

Vyvrcholenie SP v Trnave prinieslo stretnutie dvoch rozdielnych polčasov. „Nám v prvom vychádzali naše taktické zámery na oboch stranách ihriska. Po zmene strán sme už nebránili až tak dôsledne, ale, našťastie, sme mali náskok z prvého dejstva. Keby sme ho vyhrali len o štyri - päť gólov, finále by potom zrejme malo iný priebeh. My sme zúročili skúsenosti získané za posledné dva roky a nezosypali sme sa. Vedeli sme, hoci sa náš súper nadýchol a dotiahol, že budeme mať v závere prevahu, čo sa aj ukázalo. Som za to veľmi rád, hoci to nebola pekná hádzaná. Nehralo sa na veľa útokov. Vedeli sme, že DAC bude točiť šesť - sedem spojok, my sme chceli kúskovať hru, ale určite sme si mohli viac pomôcť útokom," zhodnotil finálové stretnutie kormidelník Iuventy Peter Kostka.

Víťaznú trofej zdvihla nad hlavu michalovská kapitánka Patrícia Wollingerová. „V prvom polčase sme mali oveľa lepšiu obranu a vychádzali nám aj veci v útoku, vďaka čomu sme si spravili nádejný náskok. V druhom dejstve sme sa trochu zľakli, že môžeme takým rozdielom zvíťaziť. Som rada, že sme to dotiahli až do konca. Zase sme ako kolektív ukázali, že naše družstvo nie je o jednotlivcoch. Každá jedna z nás je tu podstatná. Myslím si, že rozhodla defenzíva, individuality, srdce a trochu aj šťastie. Máme pred sebou ďalšie ciele, ktoré chceme naplniť. Dúfam, že budeme úspešné," povedala Wollingerová, ktorá má so spoluhráčkami šancu na zisk štyroch trofejí. Dve - MOL liga a SP - už majú a ešte môžu pridať majstrovský titul a triumf v Európskom pohári. "To by bola skutočne paráda," dodala s vysneným želaním skúsená opora.

V dunajskostredskom tábore si uvedomujú, že o šancu na premiérové víťazstvo v Slovenskom pohári sa pripravili v úvodnej tridsaťminútovke. „Finále sme si prehrali v prvom polčase. Obrana ani útok nefungovali podľa našich predstáv. Súperovi sme poskytli obrovskú príležitosť na vypracovanie si náskoku. V druhom polčase sa obraz hry zmenil, náš výkon sa zlepšil. Priblížili sme sa k Iuvente, ale v rozhodujúcich momentoch sme urobili chyby, vďaka ktorým si Michalovce udržali vedenie až do konca zápasu. Žiaľ, väčšina našich kľúčových hráčok nedokázala podať vynikajúce výkony, ktoré sú v takýchto dôležitých stretnutiach nevyhnutné. Iba naši fanúšikovia dosiahli úroveň hodnú finále, podporovali nás na maximum, za čo im ďakujeme," ponúkol na klubovom konte na sociálnej sieti svoj pohľad na zápas kouč Dunajskej Stredy Viktor Debre.

HC DAC bol tretíkrát vo finále SP a vždy stroskotal na Iuvente. „Michalovciam sa pohár v podstate darovali už v prvom polčase. My sme v ňom hrali katastrofálne, naša hra nemala úroveň finále. V druhom polčase sme zlepšili náš výkon, čo sa prejavilo aj na výsledku. Chceli sme to otočiť, ale bolo to veľmi náročné pre výrazný rozdiel po úvodnom dejstve. Budeme sa musieť zamyslieť, prečo sme nezvládli prvú tridsaťminútovku. Určite sme nešli do Trnavy s tým, že predáme našu kožu takto lacno," dodala asistentka Silvia Priklerová.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: TASR/Lukáš Grinaj, SZH