Historická sála Parku kultúry a oddychu Čierny orol v Prešove bola vo štvrtok 29.februára 2024 dejiskom slávnostného vyhlásenia 63. ročníka tradičnej ankety Najúspešnejší športovci a športové kolektívy mesta Prešov. Od roku 2011 je súčasťou vyhlasovania aj uvádzanie najvýznamnejších osobností do Siene slávy prešovského športu. V poradí dvadsiatym druhým športovcom a doposiaľ siedmym hádzanárom uvedeným do siene bol 79-ročný bývalý prešovský hádzanár Pavol Palša, súčasný viceprezident Slovenského zväzu hádzanej, ktorý túto funkciu vykonáva už štvrté volebné obdobie. Niekdajší hráč Tatrana Prešov a ČH Bratislava dosiahol veľké úspechy predovšetkým ako tréner a funkcionár. Svojou neúnavnou a mravenčou prácou s diplomatickým správaním dosiahol výrazné výsledky v športovej činnosti.

Hádzanej sa začal venovať ako trinásťročný chlapec pod vedením veľkej legendy tohto športu, trénera Antona Frola. Ako ľavý krídelník obliekal 15 rokov zeleno-biely dres Tatrana Prešov a počas základnej vojenskej služby pôsobil dva roky vo vtedajšej ČH Bratislava. Trénovať začal ešte ako aktívny 29-ročný hráč prešovského Tatrana. Najprv viedol staršie dorastenky Lokomotívy Prešov, s ktorými prvýkrát v histórii postúpil v roku 1974 na majstrovstvá Slovenska, kde získali strieborné medaily. Na majstrovstvách bývalého Československa v roku 1974 vybojovali veľmi cenný bronzový kov.

Na základe dobrých výsledkov prešovských dorasteniek, ktoré trénoval Pavol Palša, bol Prešovu pridelený štatút Vrcholového strediska športu v hádzanej pre dorastenky. Začiatkom 70-tých rokov minulého storočia sa Pavol Palša podieľal na založení krajskej súťaže žien v bývalom Východoslovenskom kraji, ktorádovtedy neexistovala, a taktiež bol v tom období zakladateľom ženského oddielu hádzanej v Telovýchovnej jednote ZVL Prešov, a aj jeho prvým trénerom.

V roku 1977 došlo k zlúčeniu dvoch prešovských hádzanárskych oddielov žien Lokomotívy a ZVL, čím sa vytvorilo jedno veľmi silné špičkové európske družstvo, ktoré neskôr získalo 4 tituly majsteriek bývalého Československa a prebojovalo sa až do semifinále Pohára európskych majstrov.

Funkcionárska práca sa Pavlovi Palšovi tiež veľmi zapáčila. Svoje aktivity preniesol do Komisie mládeže vtedajšieho Východoslovenského krajského zväzu hádzanej. Neskôr do Československého zväzu hádzanej v Prahe, kde bol tri volebné obdobia podpredsedom Komisie mládeže a potom taktiež tri volebné obdobie šéfoval Komisii mládeže na Slovenskom zväze hádzanej v Bratislave.

Mládežnícka hádzaná sa mu stala srdcovou záležitosťou. Bol priekopníkom pri zriaďovaní športových tried a Školských športových stredísk v hádzanej v rámci našej republiky a vytvoril tiež systém celoslovenských súťaží Školských športových stredísk v hádzanej, ktorý sa hrá s menšími obmenami až doposiaľ.

Pavol Palša sa podieľal aj na regionálnom rozvoji hádzanej, keď bol podpredsedom Okresného zväzu hádzanej v Prešove a prezidentom Prešovského krajského zväzu hádzanej v rokoch 2011 až 2018, ktorý patril svojou činnosťou v tom období k najlepším krajom Slovenského zväzu hádzanej.

Za jeho prácu mu boli udelené viaceré významné športové ocenenia i spoločenské uznania a vyznamenania. Je držiteľom Zlatej plakety za rozvoj hádzanej. Má ocenenia za rozvoj športu v meste Prešov, Prešovského okresu a Východoslovenského regiónu. Československý zväz telesnej výchovy v Prahe ho ocenil najprv v roku 1983 Čestným odznakom a v roku 1986 mu udelil Verejné uznanie 1.stupňa. Od hádzanárskeho oddielu Tatran Prešov dostal pamätné plakety v rokoch 1977 a 1982. Dostalo sa mu tiež pocty ako Osobnosť prešovského športu, čím sa zapísal do Pamätnej knihy mesta Prešov 2. októbra 2015. Ďakovné listy za dlhoročnú prácu v hádzanárskom hnutí si prevzal v roku 2010 od predsedu Prešovského samosprávneho kraja a v roku 2015 aj od primátorky mesta Prešov. V roku 2013 bol uvedený do Siene slávy Slovenského zväzu hádzanej v Bratislave. Slovenský olympijský výbor mu udelil v roku 2015 Diplom za celoživotné pôsobenie v duchu fair play a stal sa tiež členom Klubu fair play SOV. V roku 2015 na Valnom zhromaždení SOV v Bratislave mu bolo tiež udelené Čestné uznanie SOV za dlhodobú aktivitu pri šírení myšlienok olympizmu a v roku 2023 bol mu odovzdaný I. stupeň Čestného uznania SOV – bronzový odznak.

Autor: Viliam Petko
FOTO: Viktor Zamborský