Vrcholné svetové podujatie v hádzanej žien bude po dlhom čase opäť aj so slovenskou rozhodcovskou dvojicou. Medzinárodná hádzanárska federácia (IHF) koncom minulého týždňa informovala Slovenský zväz hádzanej (SZH), že duo Andrej Budzák - Michal Záhradník sa ocitlo medzi 23 vybranými dvojicami arbitrov z celého sveta, ktoré dostali dôveru na majstrovstvá sveta žien v Dánsku, Nórsku a Švédsku (29. 11. - 17. 12. 2023).

"Sme veľmi šťastní. Tajne sme dúfali a takpovediac sme sa každý deň modlili za to, aby to vyšlo. Šéf komisie rozhodcov nám povedal, že sme v širšom výbere. Ten zoznam však mohol byť dlhý a bolo otázne, či sa zmestíme medzi nominované dvojice. Sme si to prepočítavali, keďže svoje zastúpenie musia mať domáci, teda organizátorské krajiny, potom majú svoje miesta aj ženské dvojice, ďalej musia byť zastúpené jednotlivé kontinenty a tiež hádzanársky silné krajiny. Napokon sme sa tam dostali my, ale svoje zastúpenie má napríklad aj Bulharsko, čo tiež nie je taká úspešná hádzanárska krajina," poznamenal pre slovakhandball.sk Andrej Budzák, ktorý s Michalom Záhradníkom musí ešte splniť podmienky pre účasť na MS. Okrem potrebného zdravia je to aj fyzická pripravenosť, ktorú preverí bežecký test. "Prvý nás čaká onedlho a ďalší v novembri. Z oboch musíme poslať videozáznam, že sme ho úspešne absolvovali a dokázali splniť stanovené kritériá. Dostali sme aj sedemtýždňový plán prípravy na tieto bežecké testy, ktoré majú potvrdiť našu fyzickú pripravenosť."

Budzák so Záhradníkom sa oficiálne v úvode roka 2023 dostali na listinu rozhodcov IHF. V lete rozhodovali na MS juniorov v Nemecku a Grécku. Teraz prichádza seniorský vrchol, po ktorom túžili po zaradení do elitnej spoločnosti rozhodcov. "Skutočnosť, že sa nám to podarilo hneď v prvom roku, berieme ako veľký osobný úspech," dodal Budzák.

Slovenskí arbitri nerozhodujú na seniorských MS až tak často, veď na ženskom svetovom šampionáte sme naposledy mali zastúpenie v roku 2009 v Číne vďaka duu Peter Brunovský - Vladimír Čanda. Na mužských MS rozhodovali zatiaľ ako poslední zo Slovákov Michal Baďura a Jaroslav Ondogrecula v rokoch 2011 a 2013 a pred nimi aj Brunovský s Čandom v roku 2007. Verme, že účasť Budzáka so Záhradníkom na tomto vrcholnom hádzanárskom podujatí (z Európy dostalo teraz nomináciu 15 párov) nebude ojedinelou lastovičkou a nominácie slovenských rozhodcov budú v ďalších rokoch pribúdať.

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: archív A. B.