Hádzanárska reprezentácia mužov Slovenska urobila v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta v roku 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku prvý krok k úspechu v II. fáze. Zverenci trénera Fernanda Guricha zdolali v piatok v Topoľčanoch v prvom stretnutí 1. kola tejto kvalifikačnej časti družstvo Izraela tesne 26:25 (14:16), keď napriek výbornému úvodu museli väčšinu duelu doťahovať náskok súpera. V záverečnej desaťminútovke však najmä zásluhou výborného brankára Igora Čuprynu nedovolili Izraelčanom skórovať a trojgólovou šnúrou si vybojovali tesné víťazstvo. Odveta je na programe v nedeľu 17. marca od 14.00 h opäť v Topoľčanoch.

Výsledok - II. fáza kvalifikácie mužov o postup na MS 2025 - 1. kolo - prvý zápas (odveta 17. 3. o 14.00 h) - piatok:

TOPOĽČANY
Slovensko - Izrael 26:25 (14:16)
Zostava a góly SR: Žernovič, Čupryna - M. Moravčík, J. Tóth, Š. Macháč, D. Mišových, J. Briatka 2, Fenár 3, Mitaľ 2, T. Smetánka 1, Potisk 6, Hniďák 5, M. Kucsera ml., Ľ. Ďuriš 3, L. Urban 3, J. Kravčák 1
Najviac gólov za Izrael: Bodenheimer 5, Sarfati, Nizri a Segal po 4
Pok. hody: 0 - 2/1, vylúčení: 1 - 1, rozhodovali: Božinovski a V. Načevski (obaja Sev. Maced.), 2100 divákov

Slováci, hoci bez zraneného Prokopa, dobre začali. Súperovi veľa nedovolili, v obrane získavali lopty a z prvej vlny strieľali góly. V 6. min viedli nádejne 5:1, ale Izraelčania po oddychovom čase začali ukrajovať zo slovenského náskoku. V 18. min vyrovnali na 8:8, o minútu neskôr sa dostali do vedenia 9:8. Využívali svoju rýchlosť, keď trestali technické chyby domácich. Na konci štvorgólovej šnúru bol Lumbroso, ktorý v 28. min zvýšil už na 15:12. Gólový účet prvej tridsaťminútovky a potom neskôr aj zápasu uzavrel Hniďák. Pred prestávkou znížil na 14:16. 

Po zmene strán prišiel do slovenskej bránky Čupryna, ktorý sa rozchytal k veľkému výkonu. Izraelčania si však dlho držali vedenie. Až v 47. min bol stav opäť vyrovnaný (21:21). Slováci sa vzápätí na chvíľu dostali do vedenia (23:22), ale hráči súpera odpovedali trojgólovou šnúrou. Pred záverečnou desaťminútovkou mali lepšie tromfy v rukách, ale tie im zobral svoji zákrokmi Čupryna (vyše 50-percentná úspešnosť), ktorý už nepustil ani gól a bol z toho obrat na konečných 26:25. Víťazný gól dosiahol v čase 57:05 min Hniďák. Potom mohol prikrášliť výhru Mitaľ, ale dvakrát ho vychytal Tepper.

Hlasy:
Rastislav Jedinák (asistent trénera SR): „Do zápasu sme vstúpili veľmi dobre. Hrali sme aktívne, mali sme vynikajúcu obranu a využívali sme šance. Potom prišla hluchá časť, najmä v obrane a spravili sme pár technických chýb, čím sme dostali súpera znova do zápasu. Čupryna v spolupráci s obranou, ktorá sa v druhej časti druhého polčasu výrazne zlepšila, výrazným spôsobom prispel k obratu. Vďaka tomu sme získali viac lôpt a mali sme viac možností ísť do útoku."

Marek Hniďák (spojka SR): „Z môjho pohľadu bolo veľa technických chýb na oboch stranách. V záverečnej desaťminútovke sme boli jednoznačne lepší, ale zahodili sme tri šance zo šiestich metrov. Mohli sme ísť do odvety s väčším náskokom. Vzhľadom na priebeh a nie presvedčivé pasáže však môžeme byť radi za toto tesné víťazstvo."

Igor Čupryna (brankár SR): „Škoda nepremenených šancí. Keď ich toľko nevyužijeme, je náročné zvíťaziť. Napokon sa nám to však podarilo. Vyhrali sme, ale jednogólový náskok je veľmi malý a nič to neznamená. Keď som prišiel do bránky, bola tam určitá nervozita, ale potom to už išlo tak, ako bolo potrebné. Našťastie, dnes som mal svoj deň. Ďakujeme fanúšikom za vynikajúcu atmosféru. Musíme sa dobre pripraviť na odvetu, ktorá sa bude hrať v nedeľu v netradičnom čase. Máme málo času na regeneráciu."

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH