Hádzanárski reprezentanti Slovenska zvládli v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta mužov v roku 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku aj druhú prekážku.

V 1. kole II. kvalifikačnej fázy vyradili v Topoľčanoch Izraelčanov. Zverenci trénera Fernanda Guricha po piatkovom triumfe 26:25 (14:16) dosiahli v nedeľňajšej odvete o gól lepší výsledok 26:24 (13:11) a postúpili do 2. kola. Opäť bol ich hlavnou oporou brankár Igor Čupryna. O miestenku na svetový šampionát budú v prvej polovici mája (8./9., resp. 11./12. mája 2024) bojovať v dvojzápase s Poliakmi.

Výsledok - II. fáza kvalifikácie mužov o postup na MS 2025 - 1. kolo - odveta - nedeľa:

TOPOĽČANY
Izrael - Slovensko 24:26 (11:13) - prvý zápas 25:26, do 2. kola postúpilo Slovensko
Najviac gólov za Izrael: A. Cohen 6/2, Dayan 5/3, Lumbroso 3
Zostava a góly SR: Žernovič, Čupryna - M. Moravčík, J. Tóth, Š. Macháč 2, D. Mišových 2, J. Briatka 4, Fenár 2, Mitaľ, T. Smetánka, Potisk 6/3, Hniďák 4, M. Kucsera ml., Ľ. Ďuriš 1, L. Urban 4, J. Kravčák 1
Pok. hody: 10/5 - 3/3, vylúčení: 3 - 3, rozhodovali: Božinovski a V. Načevski (obaja Sev. Maced.), 2050 divákov

Izraelčania figurujúci v zápise ako domáci strelili prvé dva góly stretnutia, ale po následnej trojgólovej šnúre Slovákov museli vo zvyšnom priebehu už len doťahovať ich náskok. Slovenský tím, ktorý sa opäť mohol spoľahnúť na brankára Čuprynu (v prvom polčase chytil aj tri sedmičky) sa v 25. min po góle Mišovýcha dostal do vedenia 10:6, ale súper sa potom dotiahol na kontaktný gól (11:12). Pred prestávkou upravil Potisk z pokutového hodu na dvojgólový rozdiel.

Hneď po zmene strán zvýšili Slováci na 15:11, Čupryna si pripísal ďalšie dva úspechy pri sedmičkách. Izraelčania sa však stále držali na dosah, ale na menej ako dva góly sa nevedeli dostať. Keď v 51. min Macháč zvýšil na 23:19, zdalo sa, že záver už budú môcť Gurichovi zverenci dohrať v pokoji. Opak bol pravdou, lebo súper v 56. min skorigoval na 22:23. Slovenský tím však drámu nepripustil a napokon dotiahol duel do víťazného konca.

Hlasy:
Fernando Gurich (tréner SR): „Chlapci predviedli výborný výkon. Obrana nám fungovala lepšie ako v piatok a Čupryna chytal fantasticky. Počas celého priebehu duelu sme kontrolovali vývoj. Ďakujeme fanúšikom za fantastickú podporu z hľadiska, ktorá nám pomohla úspešne zvládnuť túto prekážku."

Lukáš Urban (spojka SR): „Podľa môjho názoru sme mali lepšiu obranu i premieňali šance a nerobili sme toľko technických chýb. Vynikajúco nás podržal Igor Čupryna v bránke. Myslím si, že sme podali tímový výkon, čo rozhodlo."

Igor Čupryna (brankár SR): „Dnes to vyzeralo v našom podaní lepšie. Takéto zápasy rozhoduje, kto urobí menej chýb a hrá disciplinovanejšie. Dôležité bolo, že sme niečo ubránili, chalani mohli potom dávať ľahké góly. Podstatné je víťazstvo a postup. "

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH