Slovenskí hádzanárski reprezentanti postúpili do záverečnej časti kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta mužov v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku. Nad Izraelčanmi zvíťazili v Topoľčanoch v oboch stretnutiach 1. kola II. kvalifikačnej fázy (26:25, 26:24), ale v súčte dvojzápasu prevýšili súperov len o tri góly.

"Žiadny tím v Európy už nie je taký slabý, ako keď naši predchodcovia vyhrávali nad súpermi duely o desať či pätnásť gólov. Teraz je to oveľa vyrovnanejšie. Izrael má tiež troch - štyroch veľmi dobrých hráčov, ktorí nám to sťažili. Keď sme vyhrávali desať minút pred koncom odvety o štyri góly, tak možno pre fanúšika to už bola vybavená záležitosť. Stačili však dve - tri chyby a Izraelčania ukázali kvalitu, že sa dokázali vrátiť do hry. Určite nám na konci padol kameň zo srdca. Pomohli nám zákroky Igora Čuprynu, my sme potom v závere pridali nejaké góly a definitívne rozhodli," uviedol Martin Potisk, ktorý bol v piatok i nedeľu najlepším slovenským strelcom so šiestimi gólmi.

Slováci budú o MS 2025 bojovať ešte s Poľskom. "Čaká nás veľmi fyzická a pevná obrana s brankármi i zadákmi z bundesligovej súťaže, ktorí nebudú proti nám vystupovať a počkajú si na nás. V útoku sa budú spoliehať na svoje dvojmetrové spojky. Poliaci majú kvalitu v ofenzíve i defenzíve," tvrdí Potisk.

Prvý zápas 2. kola II. fázy kvalifikácie sa bude hrať 8./9. mája 2024 v Poľsku, odveta 11./12. 5. na Slovensku. "To už bude súper z iného súdka. Poliaci nás preverili v januári na turnaji v Španielsku, kde vysoko prehrali (20:38, pozn.). Musíme sa však pozerať najmä na seba a vlastný výkon. Chceme sa zlepšovať a pôjdeme do toho naplno, či už postúpime alebo nie. V každom prípade chceme odviesť stopercentný výkon," vyjadril sa k najbližšiemu kvalifikačnému protivníkovi Lukáš Urban.

Tréner národného tímu SR Fernando Gurich priznal, že to proti Izraelu nebolo jednoduché.: "Som rád aj za chlapcov, že sme postúpili. Boli to náročné duely. Máme mladý tím, ktorý zbiera skúsenosti a teraz budeme mať ďalšie dve príležitosti ich nabrať. Tešíme sa, že môžeme pokračovať v napredovaní. Ideme krok za krokom a uvidíme," skonštatoval Gurich.

Výsledky stretnutí 1. kola II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2025:
Estónsko - Ukrajina 32:29 a 41:33
Belgicko - Taliansko 25:29 a 31:33
Fínsko - Litva 20:20 a 26:26, na strely zo značky pok. hodu 3:4
Slovensko - Izrael 26:25 a 26:24

Dvojice 2. kola II. fázy kvalifikácie o postup na MS 2025 v hádzanej mužov (prvé zápasy 8./9. 5. - odvety 11./12. 5. 2024):
Litva - Maďarsko
Taliansko - Čierna Hora
Grécko - Holandsko
Rumunsko - Česko
Španielsko - Srbsko
Faerské Ostrovy - Severné Macedónsko
Slovinsko - Švajčiarsko
Portugalsko - Bosna a Hercegovina
Island - Estónsko
Poľsko - Slovensko
Gruzínsko - Rakúsko

Autor: slovakhandball.sk
FOTO: SZH